уторак, 17. јануар 2012.

Допуна неперсонализованих „бус плус” картица почиње сутра

Допуна неперсонализованих бесконтактних смарт картица, као и продаја папирних смарт картица за возила јавног градског превоза у оквиру новог система наплате карата „Бус плус” почиње сутра, док је допуна персонализованих картица најављена за 25. јануар, изјавио је за Беоинфо директор Дирекције за јавни превоз Зоран Шарац.

– Неперсонализоване бесконтактне смарт картице моћи ће да се допуне на 800 продајних места на територији града. Од сутра ће поред већ најављиваних категорија своје електронске карте моћи да купе и лица старија од 65 година. Све допуне ће се вршити електронским путем по већ утврђеном ценовнику – рекао је Шарац.

Према његовим речима сва права корисника и цена превоза остају исти, једино што нови систем наплате и контроле превоза мења јесте начин на који ће се поменута процедура спроводити.

– Како би се суграђани који користе возила јавног градског превоза лакше сналазили од 1. фебруара, за када је и најављен старт система, од јуче је на терену и 106 радника „Бус плуса” који едукују путнике о новом систему – објаснио је Шарац.

Он је подсетио да су у продаји четири врсте картица. Једна врста је персонализована бесконтактна смарт картица са сликом и личним подацима корисника, која у старом систему мења такозвану легитимацију или повластицу. Ову  врсту картице може да користи једна особа и на њу ће се уплаћивати месечни износ за неограничени број вожњи за предвиђену категорију корисника. Неперсонализована бесконтактна смарт картица моћи ће да се допуњава небројено пута са најмањим износом у висини карте за једну вожњу. Папирна смарт картица, намењена људима из унутрашњости који ретко долазе у престоницу, као и туристима, моћи да се купи по цени од 40 динара са кредитом од 600 динара.

Сви путници ће морати да валидирају картицу, независно од тога коју врсту картица поседују. На основу параметара добијених валидацијом, стручне службе Дирекције за јавни превоз, додао је Шарац, имаће могућност да планирају линије и тако организују квалитетнији и бржи превоз путника.