недеља, 2. новембар 2014.

Званично затворен 59. Међународни сајам књига у Београду

Предајом Отворене књиге амбасадора Кине Ли Манчанга руском колеги Александру Чепурину данас је у сали „Слободан Селенић” званично затворен 59. Међународни сајам књига у Београду. Свечану примопредају отворио је градски секретар за културу Владан Вукосављевић, који је истакао да је овогодишњи сајам био успешнији од неколико протеклих и да представља пример и узор за све будуће манифестације овог типа.Он jе посебно захвалио представницима Кине, рекавши да су показали изузетне резултате као почасни гост, и изразио очекивање да ће наредни почасни гост Русија, као земља културе и уметности, показати подједнако висок ниво свога наступа.

Председник oдбора Сајма књига Зоран Аврамовић оценио је да је сајам био ретко успешан, на коме су учествовалa 483 директна излагача, од којих је 406 домаћих и 77 иностраних.

Он је додао да је ове године и рекордан број пратећих програма, којих је било 866, а што је дупло више него нa прeтходном сајму. Када је реч о коначном броју посетилаца, Аврамовић је најавио да ће се он знати већ током сутрашњег дана, али да је извесно да је број посетилаца премашио прошлогодишњу посету.

Амбасадор Кине Ли Манчанг рекао је овим поводом да све што је лепо кратко траје и да се то односи пре свега на њихов наступ у улози почасног госта на 59. Међународном сајму књига у Београду. Он је нагласио да је током осам дана сајма постписано 140 споразума о сарадњи, што показује значај и утицај овог сајма књига у Европи и свету.

Руски амбасадор Чепурин се сложио са констатацијом свог кинеског колеге да све што је лепо кратко траје, и најавио скоре припреме за наступ Русије на  јубиларном 60. сајму, и то не само због части која им је указана већ и зато што је Међународни сајам кљига у Београду један од најзначајнијих места за промоцију књиге у Европи и шире.