четвртак, 4. јун 2015.

Бесплатне карте за возаче аутомобила током Дана заштите животне средине

Градски менаџер Горан Весић истакао је данас у Старом двору значај 5. јуна, Дана заштите животне средине, и подсетио возаче да током сутрашњег дана у градским гаражама могу да преузму бесплатне карте за јавни градски превоз.

– Направили смо карте за једнодневну вожњу које су промотивне и подсећају суграђане на значај 5. јуна, Светског дана заштите животне средине, и данас ће оне бити подељене у све четири градске гараже, испод Старог двора, у Масариковој, на Обилићевом  и Зеленом венцу. Ради се о бесплатним картама како би сутра уместо својих аутомобила, користили градски превоз. На тај начин желимо да пошаљемо поруку да макар на Дан заштите животне средине мање користимо аутомобиле. Да подсетим, Београд има око 500.000 аутомобила и на овај начин желимо да подстакнемо возаче да више користе јавни превоз.

Током сутрашњег дана биће организована и прослава Светског дана заштите животне средине, а наш Секретаријат за заштиту животне средине ће упутити апел свим возачима да на посао уместо аутомобилима крену пешице, јавним превозом или бициклом и тако дају свој допринос. У овим порукама морамо бити упорни, што нам доказује и један детаљ из недавне посете Москви, где су уведени бицикли за возаче који се по обављеном превозу враћају на исто место. Иако су у почетку примедбе биле да то није у традицији тамошњих становника, пракса је показала да је данас веома тешко наћи слободан бицикл, јер их људи стално користе. То доказује да се борба за промену свести мора стално обнављати, јер ћемо сви осетити добробит од очувања животне средине – казао је Горан Весић.