субота, 25. новембар 2017.

Потписан Меморандум о сарадњи на успостављању СОС телефонске линије за жене жртве насиља

Градоначелник Београда Синиша Мали потписао је са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зораном Ђорђевићем и директором компаније „Телеком Србија” Предрагом Ћулибрком Меморандум о сарадњи на успостављању СОС телефонске линије за жене са искуством насиља. 

Синиша Мали истакао је да је Град Београд прихватио иницитијативу министарства да се оформи и покрене СОС линија и уступио на коришћење просторије у Палати „Београд” како би овај важан пројекат заживео. 

– Насиље у породици не може да се спречи и зато треба радити на превенцији и подизању свести о том проблему. Уколико се то већ догоди, тим женама и породицама треба дати могућност да се последице ублаже и санирају што пре – рекао је Мали.

Он је подсетио да Град Београд од 2013. године финансијски и на све друге начине подржава рад Сигурне куће и додао да ће са таквом одговорном политиком наставити.

– Град Београд ће увек позитивно одговорити на иницијативе и акције које се тичу спречавања насиља у породици. Вредности које делимо као друштво се управо осликавају у пројектима као што је овај, где покушавамо да помогнемо онима којима је наша помоћ најпотребнија. Град је ту да овим женама помогне када је то неодложно, али и након тога да им помогне да постану финансијски независне и започну нови живот. Због тога је веома важан не само рад Сигурне куће коју финансирамо него и каснија помоћ тим женама при запошљавању како бисмо им омогућили нормалан наставак живота. Захваљујем министру и Влади Републике Србије јер на великом броју пројеката покушавамо заједнички да променимо неке ствари. Овај меморандум је доказ да као друштво, као Влада Републике Србије и локална самоуправа размишљамо о оним темама које су важне за наше суграђане – рекао је Мали и захвалио компанијама „Телеком Србија” и „Комтрејд” јер су још једном показале да су друштвено одговорне.

Он је додао да само као тим неке ствари можемо да мењамо, а да је овакав пројекат пример како се наше друштво мења и како Србија постаје другачија, нормалнија, одговорнија земља.

Министар Зоран Ђорђевић рекао је да је постојање оваквог телефонског броја обавеза сваке земље, али да би био срећан да таквих позива буде што мање.

– Овај телефонски број мора да буде у функцији борбе против насиља. Надам се да Србија може да буде земља са насиљем на минимуму или без њега – рекао је Ђорђевић, који је захвалио Граду Београду, „Телекому” и „Комтрејду”. 

Директор „Телекома” Предраг Ћулибрк истакао је да је ова компанија лидер у свом послу, али да посвећује велику пажњу друштвено одговорном пословању, за шта је добила велики број награда, додавши да ће сав технички посао око увођења СОС телефона бити врхунски урађен у просторијама које је град дао за ту намену.