понедељак, 17. фебруар 2020.

Горан Весић: Споменик „Вечна ватра” подижемо у славу српских и руских ослободилаца Београда

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обратио се данас присутнима на свечаности поводом полагања капсуле у камен темељац за подизање споменика „Вечна ватра” на Спомен-гробљу ослободилаца Београда, а сам чин обавили су министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу и министар одбране Републике Србије Александар Вулин. Данашња церемонија означава почетак циклуса манифестација које ће бити уприличене у Србији поводом обележавања 75 година победе над фашизмом.

Весић је у обраћању на свечаности нагласио да се споменик подиже у славу наших храбрих предака, ослободилаца Београда.

– На овом месту гореће ватра слободе, љубави и братства српског и руског народа. Та ватра заувек ће нас подсећати на нашу херојску прошлост у којој смо заједно били на правој страни историје, бранећи вредности истине и правде, због чега смо као народи тешко страдали. Има оних који ће нас питати чему вечна ватра 75 година после победе над фашистима. Има и оних који ће исмејавати овај подухват. А вечна ватра нам никада више није била потребна, баш данас, јер фашизам се поново пробудио. Мислили смо да је у свету потучен 9. маја 1945. године и да је зло затрто. Они који су се борили на страни фашиста, чекали су тренутак да подигну главу – рекао је он.

Заменик градоначелника је навео да фашисти, да би прикрили своје злочине пред лицем историје, покушавају да прекроје историјску истину, желећи да жртве представе као џелате, а џелате као жртве.

– Желе да нам објасне како је Власов херој, а да херој није Жуков. Кажу како је српски фашиста Димитрије Љотић херој, а хероји нису партизани Коча Поповић и Пеко Дапчевић. За њих су Павелићеве усташе у Хрватској и бандеровци у Украјини ослободиоци, а руски и српски народ окупатори. За њих је Јасеновац, један од најстрашнијих нацистичких логора, био камп за рекреацију људи. Цицерон би рекао „О времена, о обичаји”. А ми данас свима њима поручујемо из Београда: Нећемо вам дозволити да прекрајате историју и поново убијате хероје – поручио је Весић и додао да је наш одговор снажан исто као и 1945. године.

У свом говору Весић је навео да ћемо подићи колико год је потребно споменика и да ће о томе учити деца.

– Учићемо децу у школама, штампаћемо књиге, снимаћемо филмове, неговаћемо сећање на наше жртве, јер морамо јасно да кажемо ко је био поражен у Другом светском рату, а ко је у том рату победио и читавој цивилизацији донео слободу и престанак разарања. Србија је поносна на своју антифашистичку традицију и на свој допринос победи савезника у Другом светском рату. Срби су, после Руса, сразмерно броју становника, дали највеће жртве у Другом светском рату. Кости наших предака уграђене су у темеље данашње Европе. Зато данашњим чином, симболички, на месту где почива 2.556 бораца Народноослободилачке војске и 940 Црвеноармејаца, који су дали своје животе за слободу Београда, поручујемо целом свету да не заборављамо нити ћемо икада заборавити своју историју. Нека вечно живи слава наших хероја! Нека вечно гори ватра љубави, слободе и братства српског и руског народа! – казао је Весић и завршио говор поручујући на руском језику: „Срби и Руси – једна вера, једна историја, браћа заувек”.

Током церемоније су се обратили и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министар и председник Фондације „Бесмртни пук” и министар у Влади Републике Србије Ненад Поповић и руководилац Федералне агенције Елеонора Митрофанова.

Ђорђевић је истакао да место где ће бити подигнут споменик осликава наше братске односе са Русијом и да нас везује кроз нашу историју.

– Наша дужност и обавеза је да чувамо сећање на њих и да не дозволимо прекрајање историје. Ми смо се увек борили на правој страни и не треба да се тога стидимо, и са тим треба да идемо напред и да обнављамо меморијале. Конкретно у овом спомен-парку смо обновили расвету, затим започели обнову гробља које ће бити оличење нашег пријатељства – рекао је министар Ђорђевић и додао да је министар Шојгу управо покренуо ову обнову сећања на наше пријатељство.

Министар Поповић је подсетио да су Руси и Срби извојевали победу у Другом светском рату и спасили Европу од фашизма.

– Ми смо потомци хероја и победника и тиме треба да се поносимо. Вечни пламен ће показивати свима да никада нећемо заборавити наше претке који су за нас хероји. Ове године, 9. маја је велики је догађај – на Црвеном тргу ће заједно корачати војска Србије и војска Русије, а гледаће их заједно председник Путин са нашим председником Вучућем. Дугујемо сву захвалност Русији за сву подршку територијалном интегритету и суверенитету Србије и желимо свима да пошаљемо поруку да смо ми браћа заувек – поручио је Поповић.

Елеонора Митрофанова је рекла да је да је данас симболичан дан, јер је пре два дана Србија обележила Дан државности.

– Памтимо и да је и у та далека времена борбе за националну независност Русија подржавала Србију, пружајући јој новчану и дипломатску помоћ. Истог дана, 15. фебруара, на спомен-гробљу у Русији је одржана свечаност формирања капсуле са земљом која је донета овде у Београд за полагање у темеље „Вечне ватре” у спомен херојима многовековног братства међу нашим народима. Успостављањем „Вечне ватре” поручујемо ослободиоцима Београда – „Памтимо вас ”– рекла је Митрофанова и додала да је овај догађај веома важан због ревизије историје.

Митрофанова је захвалила председнику Србије Александру Вучићу, Граду Београду и читавом српском народу што су подржали иницијативу за овековечивање сећања на подвиге совјетских и српских бораца.

– Сигурна сам да ће се за месец дана овде распламсати „Вечна ватра”, која ће постати још један симбол неразрушивог руско-српског пријатељства – рекла је Митрофанова.

Министри су уз композицију „Тамо далеко” положили капсулу у темељ, а затим су се уписали у спомен-књигу.

Српски и руски званичници, поштоваоци и потомци положили су венце нашим и руским херојима.

Прва „Вечна ватра” у Србији представљаће симбол сећања на страдале српске и руске војнике у борби за ослобођење Београда од немачких окупатора. Аутор ове скулптурно-архитектурне композиције је академик Руске академије уметности Андреј Тиртишников.