петак, 27. март 2020.

Весић: Почео са радом портал „Остани код куће” за помоћ најстаријима, донације и волонтирање

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је јутрос гостујући у јутарњем програму Студија Б да је Град Београд пустио у рад портал београдских општинских кризних штабова „Остани код куће” на вeb-адреси https://ostanikodkuce.beograd.gov.rs/. Сајт је израдило ЈКП „Инфостан технологије”, предузеће које пружа комплетну информатичку подршку Скупштини Града Београда, заједно са волонтерским тимом ИТ стручњака.

Он је истакао да се путем сајта ostanikodkuce.beograd.gov.rs организује помоћ суграђанима који имају више од 65 година и најугроженијим грађанима, као и донације и волонтирање, те да се они могу пријавити за добијање помоћи на овом порталу.

– У неколико веома једноставних корака, најстарији грађани могу да изаберу општину на којој живе, обрате се телефоном општинским кризним штабовима или попуне и пошаљу електронски захтев за помоћ, те на тај начин брзо и лако поруче неопходне намирнице и лекове. Уколико нису у могућности да то учине сами, може им помоћи неко од млађих чланова породице. Након пријема електронског захтева, волонтерске екипе ће брзо преузети поруџбине и потрудити се да најугроженијима у што краћем року на кућне адресе испоруче све потрепштине – објаснио је Весић.

Заменик градоначелника је додао да осим помоћи најстаријима која је примарна, путем овог сајта сви који су у могућности могу да донирају средства.

– Како је свака помоћ добродошла, све заинтересоване који су у могућности позивам да донирају средства, како би помоћ била још боља и ефикаснија и како би стигла свима којима је неопходна – поручио је он.

Весић је рекао да је трећа функција сајта „Остани код куће” пријава грађанки и грађана за волонтирање.

– Све грађанке и грађани који желе да помогну у овој кризи могу то да учине пријавом на нови јединствени систем за евиденцију волонтера и волонтерки у Републици Србији. Пријављивање на веб-порталу омогућено је попуњавањем понуђене форме или телефонски. Портал је повезан са националном платформом Владе Републике Србије за пријаву волонтера, коју је реализовао Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, у сарадњи са другим органима и институцијама – рекао је Весић.