петак, 3. април 2020.

Нове мере у сузбијању вируса корона изузетно важне у наредне две седмице

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић изјавио је данас да су нове мере Владе Србије против ширења вируса корона изузетно важне у наредне две седмице и апеловао на грађане да се придржавају упутстава стручњака.

– Забрана окупљања више од два човека на једном месту је конкретна мера у сузбијању овог вируса и већ је спроведена у више европских земаља. Она је превентивна и изузетно важна у наредном периоду. Циљ је да се људи што мање групишу, што је суштина у спречавању ширења епидемије – истакао је Младененовић за ТВ Пинк.

Он је додао да је забрана кретања током викенда такође изузетно важна мера, подсетивши да се велики број грађана окупљао током последњег викенда на јавним површинама.

– Наш апел је да нема окупљања. На тај начин угрожавате себе, своју породицу и друге људе. Резултате је дала мера забране изласка грађана старијих од 65 година, која се јасно види у процентима заражених људи. Следећи корак је да заштитимо сами себе, јер мислим да имамо толико свести, одговорности и стрпљења да издржимо овај тежак период – указао је помоћник градоначелника.

Младеновић је истакао да се Градски штаб за ванредне ситуације, у сарадњи са општинским штабовима, максимално труди да изађе у сусрет свима којима је неопходна било каква помоћ.

– До сада смо путем наших општинских кол-центара примили више од 33.000 позива. Позивам грађане да и даље зову, јер имамо више од 1.000 волонтера на услузи. Такође, и наше комуналне службе су 24 сата на терену и сви раде у служби грађана – навео је Младеновић.

Он је подсетио да Град Београд данас завршава акцију паковања, тако да ће пакете са основним животним намирницима добити више од 173.000 најугроженијих пензионера.

– Припремају се Хала спортова, Пионир и „Штарк арена” за привремене болнице, попут оне на Београдском сајму. Радње су добро снабдевене. То нам улива наду да добром организацијом и самодисциплином можемо да победимо овај вирус. Имамо добар пример Кине и других азијских земаља које су великом дисциплином изашле из епидемије, а такође имамо и лоше примере у Италији и Шпанији – указао је Младеновић.

Он је најавио да ће Град Београд у наредним данима преко општинских штабова почети дезинфекцију улаза у стамбеним зградама.

– Издата је наредба и упутство према којима ће скупштине станара бити у обавези да минимум једном седмично чисте своје улазе. Такође су почеле да се дезинфикују и међублоковске површине, а претходно је исто урађено и са саобраћајницама – закључио је Младеновић.