недеља, 26. април 2020.

Радојичић: Грађани поштују прописане мере, свесни су ситуације и понашају се дисциплиновано

Србија се налази у групи земаља које су на прави начин и у право време доносиле одлуке по питању сузбијања епидемије вируса корона. Град Београд спроводи одлуке Владе и Кризног штаба, а грађани дају велики допринос својом дисциплином, као и поштовањем мера и препорука, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић у укључењу за Телевизију Прва.

Градоначелник је изразио наду да су грађани задовољни начином на који држава и Град Београд воде битку са епидемијом вируса корона.

– Епидемија је захватила 210 земаља и реакције свих држава можемо да поделимо у три групе – оне које су добро и на време реаговале, оне које то нису урадиле и оне које су делимично испуниле радње потребне да се епидемија стави под контролу. Србија се сигурно налази у првој групи и верујем да су грађани у том смислу задовољни, уз напомену да смо свакако свесни чињенице да није лако у потпуности поштовати све прописане мере и придржавати се свих савета стручњака. Актуелну меру забране кретања прекршило је до сада 70 људи, што је мање него прошлог викенда. То је доказ да људи више поштују прописане мере, да су свеснији ситуације и да се дисциплиновано понашају – рекао је Радојичић.

Говорећи о сузбијању амброзије на територији града Београда, Радојичић је истако да је у питању проблем који захтева озбиљан приступ, будући да амброзија изазива алергије и респираторне проблеме.

– Инсистирао сам да направимо десетогодишњу стратегију у борби против амброзије. Та стратегија даје резулате јер сваке године Град третира ову биљку на све већој површини. Ове године планирамо да „покријемо” површину већу шест до 10 пута од прошлогодишње. Током 2019. године вршили смо мониторинг на 320 хектара, док планови за текућу годину налажу третирање око 2.000 хектара. Сигурно је да се амброзија не може победити за годину или две, али је важно да се сваке године ради на већој површини, како би се ишло у смеру трајног решења – истакао је Радојичић.

Према његовим речима, ни у овом случају држава и Град не могу да раде у потпуности сами, односно без грађана, који би требали да пријаве уколико виде јавни простор на којем расте ова биљка.

– Сезона „амброзије” креће у другој половини августа и ЈКП „Зеленило – Београд” ће до тада радити на третирању захваћених површина. Требало би да грађани пријављују појаву амброзије. Осим тога, велики проблем понекад праве приватни поседи којима службе које обављају овај посао немају приступ, а власници не третирају те површине. Инспекција ће такође обављати свој део посла по овом питању – навео је Радојичић.