петак, 31. март 2023.

Обележен Светски дан аутизма

Градска секретарка за социјалну заштиту Александра Чамагић присуствовала је данас обележавању Светског дана аутизма на Тргу републике.

Поводом обележавања Светског дана аутизма, који се обележава 2. априла, а у организацији Београдског удружења за помоћ особама са аутизмом, на Тргу републике организована је манифестација „Прихватите различитост – Сви смо ми исти”.

– Обележавањем Светског дана аутизма желимо да скренемо пажњу шире друштвене заједнице на то да су особе са аутизмом део нашег друштва. Драго ми је што смо данас имали прилику да заједно подржимо све особе са аутизмом у њиховој борби. Град Београд пружа широки спектар услуга за све особе са инвалидитетом, а трудићемо се да и убудуће те услуге унапређујемо – изјавила је секретарка Чамагић.

Град Београд је оснивач Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју у оквиру којег се збрињавају и особе са аутизмом. Такође, Секретаријат за социјалну заштиту обезбеђује и услугу личног пратиоца детета, коју тренутно користе деца са аутизмом (њих 441), затим деца са елементима аутизма или неким од первазивних развојних поремећаја који се односе на аутизам.

Помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Биљана Барошевић позвала је све суграђане да посете изложбу у Библиотеци града Београда, где су изложени радови особа са аутизмом. Назначила је и то да ће министарство увек пружати подршку особама са инвалидитетом, те да заједно треба да тежимо ка стварању друштва без баријера.

Догађају су присуствовали малишани из Предшколске установе „Дечји дани”.