петак, 9. фебруар 2024.

Нова сезона вођених тематских обилазака Новог гробља

Кроз три обиласка, која су у претходном периоду изазвала највеће интересовање суграђана, од 3. марта почиње нова сезона вођених тематских обилазака Новог гробља, саопштавају из Јавног комуналног предузећа „Погребне услуге”. 

Тематска тура под називом „Бардови српског глумишта”, која је планирана 3. марта од 11 часова, подсетиће заинтересоване грађане на животе великих глумачких легенди, почевши од оних са чијим улогама смо се саживљавали и идентификовали до оних о којима смо сазнавали из историје позоришта и филма, или преко великих прича и анегдота које су пратиле њихове животе.

Потом, 7. априла, од 11 часова, у оквиру туре „Алејама Новог гробља” биће оживљено сећање на велике војсковође, државнике, добротворе, научнике, књижевнике, као и упознавање са животима и судбинама неких мање познатих, али заслужних људи.

Туром „Трагом странаца на Новом гробљу”, посетиоци ће имати прилику да се 12. маја од 11 часова присетите бројних странаца који су овде долазили и остајали стварајући културне слике земље и града који плене својом разноликошћу, ширином, спојем неспојивог и посебним духом. Посетиоци ће се кроз ову шетњу упознати са животима појединих људи који су напустили своје постојбине и домовину и изабрали за свој живот Београд, а за нову домовину Србију.

У недељу, 2. јуна, од 11 часова биће организована шетња алејама Новог гробља у оквиру туре „Велики научни и филозофски умови Србије”. Ова тура оживеће сећања на животе људи дубоког и широког ума који су својим знањем, талентом и генијалношћу учествовали у стварању модерне Србије. Оживеће се тако сећање на страсног и дипломираног аласа који је својим изумима задивио Европу, затим на научника који је први продро у дубине нашег карактера и менталитета проневши глас о нама и особеностима географије нашег поднебља у свет.

Трајање обилазака је око 120 минута. Место окупљања је на платоу код главне капије Новог гробља, Рузвелтова 50. Водич кроз ове туре је др Виолета Обреновић, историчарка уметности. Обиласци су бесплатни и за њих нису потребне пријаве.

Додатне информације могу се добити на мејл: info@beogradskagroblja.rs или на бројеве телефона: 011/2071-341 и 011/2071-342 (радним данима од 7 до 15 часова).