петак, 9. фебруар 2024.

Филм са вишеструким номинацијама за Оскара „Бартонова академија” отвара Фест

Овогодишњи Фест отвориће 23. фебруара у МТС дворани филм „Бартонова академија”, који је режирао двоструки оскаровац Александер Пејн. Филм је кандидат за награду Оскар у неколико категорија, међу којима су: најбољи филм, главна мушка улога, споредна женска улога, оригинални сценарио.

У овом остварењу, чији сценарио потписује Дејвид Хемингсон, скромни професор престижне америчке школе приморан је да током божићног распуста остане у кампусу и води рачуна о неколико ученика који немају где да оду за празник. С временом, он развија неочекивану повезаност с једним од њих, емотивно оштећеним, паметним, проблематичним учеником, али и са школском куварицом која је изгубила сина у Вијетнаму.

Улоге у Пејновом филму, који је већ оцењен као „шармантна, деликатно написана и истанчано одглумљена комедија”, играју Пол Ђамати, Доминик Сеса, Девајн Џој Рендолф, Кери Престон, Брејди Хепнер, Иан Доли, Џим Каплан, Ендру Гармен, Мајкл Провост, Џилијан Вигман и други.

Филм „Бартонова академија” већ је награђен Златним глубусом за главну мушку улогу у комедији или мјузиклу коју је понео Пол Ђамати и за споредну женску улогу која је припала Девајн Џој Рендолф. Приказан је и на фестивалима у Торонту, Лондону, Бусану, Талину, Солуну, Торину и Маракешу.

Фото: Фест