понедељак, 19. фебруар 2024.

Никодијевић: СНС и СПС имају већину

Члан Привременог органа Града Београда Никола Никодијевић изјавио је данас да одборници СНС-а и СПС-а чекају коначну одлуку листе „Ми – глас из народа”, да ли ће се ова одборничка група придружити новој већини. Никодијевић је за Танјуг рекао да су СНС и СПС обелоданили да имају већину одборника у Скупштини Града Београда, што су, како је рекао, доказали потписима, односно евиденцијом потписа јутрос када су дошли на седницу Скупштине града, али да траже додатну потврду легитимитета, како би формирали градску власт. 

– Ми у овом тренутку имамо 56 одборника и имамо још један број одборника који би нас сигурно подржао на тајном гласању, али оно што тражимо јесте нови степен легитимитета, а то је, пре свега, да се одборничка група „Ми – глас из народа” одлучи да ли жели да буде део владајуће већине или не. Наравно, сада је на њима да одлуче – рекао је Никодијевић.

Он је нагласио да је Скупштина града почела са радом када је Тома Фила као најстарији одборник отворио седницу, а да ју је, пошто није било кворума за рад у сали, одложио за 1. март у 10 часова.

– До тада имамо могућност да видимо да ли ћемо постићи неки договор. Да ли ће листа „Ми – глас из народа”, односно господин Несторовић одлучити да буде део владајуће већине или не. Ако не добијемо такву потврду легитимитета иако већину имамо, ми смо спремни за нове изборе у Београду – поручио је Никодијевић. 

Додао је да од поменуте листе очекује дозу одговорности, пре свега, како је рекао, према грађанима Београда и бирачима који су гласали за њих.

– Мислимо да је добро да се формира градска власт и да се изаберу нови органи Скупштине града, јер се Привремени орган бави само неодложним и текућим стварима. Да бисте могли квалитетно да радите, пре свега велике инфраструктурне пројекте, којих у Београду има много, да бисте могли да планирате финансирање тих пројеката, да бисте могли да усвојите буџет за целу годину, потребно је формирати скупштинску већину – рекао је Никодијевић.

Он је објаснио да Привремени орган има привремено финансирање на три месеца и да то није добро за велике инвестиције.

– Уколико будемо имали већину до 1. марта, то би било добро. Ако не, спремни смо, Српска напредна странка и Социјалистичка партија Србије, да заједно са нашим политичким партнерима идемо на нове изборе и верујем да бисмо поново добили подршку Београђана са резултатима нашег града и са јасном визијом развоја Београда – поручио је Никодијевић.

На питање шта очекује од седнице 1. марта, он је рекао да се не бави предвиђањима.

– Пред нама је 10 дана, а за тих 10 дана видећемо да ли је то реално или не, да ли су се променили ставови људи са листе „Ми – глас из народа” – констатовао је Никодијевић.

Фото: Танјуг