utorak, 14. jul 2015.

Mali: Zakon o konverziji zemljišta privući će investitore i pospešiti građevinsku industriju Beograda

Zakon o konverziji zemljišta je vrlo važan zakon i za Republiku Srbiju i za Grad Beograd jer će njegovom primenom biti ubrzan razvoj građevinske industrije kako Beograda tako i Srbije, rekao je gradonačelnik Siniša Mali.

On je, gostujući na TV Pink, naglasio da ovaj zakon prati Zakon o planiranju i izgradnji koji je stupio na snagu u martu ove godine i  da on treba da ubrza i potpuno završi proces svojinske transformacije zemljišta koji je započet 2009. godine.

– Cilj ovog zakona je da se status zemljišta koje je u zakupu konvertuje u ono što zakon prepoznaje, a to je privatno, državno ili zadružno vlasništvo. To je veoma važno jer najveći broj investitora, pogotovo onih koji dolaze iz inostranstva, prepoznaju upravo državno ili privatno vlasništvo, a ne korišćenje ili naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta. Zakon o konverziji svojine zemljišta iz jednog oblika u drugi nam daje mogućnost da upotpunimo zakonski okvir i da na taj način pospešimo i ubrzamo razvoj građevinske industrije kako Beograda tako i Republike Srbije – rekao je Siniša Mali.

On je opovrgao opozicione poslanike koji su izrazili sumnju u rok za konverziju zemljišta i kapacitet lokalnih samouprava koje treba da odrede visinu naknada za konverziju i podsetio da je prethodni zakon o konverziji Olivera Dulića u potpunosti zaustavio sve što se dešavalo u građevinskoj industriji Srbije.

– Sumnjali su i u primenu Zakona o planiranju i izgradnji, da dozvole mogu da se izdaju za 28 dana, a taj sistem funkcioniše. Sada investitor na jednom šalteru predaje sva dokumenta i u roku od 28 dana dobija dozvolu. Mi smo u Gradu Beogradu od 17. decembra, od kada se primenjuje novi Zakon o planiranju i izgradnji, izdali građevinskih dozvola za 220 hiljada kvadratnih metara na kojima može da se gradi – rekao je gradonačelnik i dodao da je veoma važno što je Vlada Republike Srbije prihvatila amandman Grada Beograda.

On je precizirao da je prva verzija zakona predviđala da svi oni koji su započeli proces dobijanja građevinske dozvole moraju taj proces da pokrenu ponovo.

– Mi smo predložili da se tim investitorima omogući rok od 12 meseci da ono što su započeli, u smislu dobijanja građevinske dozvole, priprema odgovarajućih idejnih rešenja i svega ostalog, i završe, tako da građevinska industrija ne stane i ne mora sve da se vrati na početak. Uveren sam da će i Zakon o konverziji i Zakon o planiranju i izgradnji dati očekivane rezultate – rekao je Mali.

Pored konverzije, zakon nudi i zakup na 99 godina, a gradonačelnik kaže da je to veoma dug period i da se ovaj zakup može tretirati kao neka vrsta vlasništva i nema razloga da se  ovim zakonom o konverziji to pitanje ne reši upravo na način da se zna ko je vlasnik zemljišta, da on plati odgovarajuću tržišpnu cenu za to zemljište i na osnovu toga dobije građevinsku dozvolu.

Gradonačelnik je izrazio i očekivanje da će se do kraja meseca potpisati ugovor sa kineskom kompanijom „Meita”, velikim investitorom koji ima nameru da otvori fabriku u Bariču, što će obezbediti 1.400 novih radnih mesta. Na jesen bi investitor trebalo da počne radove, što će biti velika i značajna vest za Obrenovčane. Siniša Mali je naglasio će to biti „prva slobodna zona u Beogradu”, a plan je da ih bude i u Mladenovcu, Lazarevcu i Grockoj, gde ima mnogo potencijala za investitore.

Mali je govorio i o narednoj sednici Skupštine Beograda, gde će se pred odbornicima naći i odluke o budućem javno-privatnom partnerstvu za uređenje deponije Vinča i za obavljanje gradskog prevoza putnika na teritoriji grada, za šta je grad dobio saglasnost Komisije za javno-privatno partnerstvo Vlade Srbije. Gradonačelnik je istakao da ugovor sa privatnim prevoznicima ističe krajem ove godine, te da će se nakon sednice raspisati novi tender za narednih deset godina.

– Od privatnih prevoznika zahtevaćemo strože uslove, pa će tako svi autobusi morati da imaju klimu, bežični internet i brojače putnika, a takođe sva vozila moraće da budu i iste boje – rekao je Mali.

Gostujući na „TV Pink”, gradonačelnik je govorio i o novom zakonu o glavnom gradu, rekavši da Beograd želi da preuzme neke nove nadležnosti i odgovornosti koje će omogućiti građanima bolji i kvalitetniji život. To su, naglasio je gradonačelnik, nadležnosti u oblasti inspekcije, katastra, obrazovanja i dečje zaštite. Ali, grad neće stati samo na izmeni ovog zakona, već će inicirati i izmene ostalih sistemskih zakona koji regulišu pojedine oblasti.

– Plan je da već tokom naredne nedelje Grad Beograd ima spremne sve predloge izmena zakona kako o glavnom gradu tako i o vodama, predškolskom obrazovanju, katastru i drugom, kako bismo nadležnosti i odgovornost grada jasno definisali, uz ovlašćenja da neke stvari promenimo nabolje – istakao je gradonačelnik i dodao da se do kraja godine očekuje i izmena Statuta Beograda, što će omogućiti dalju decentralizaciju i veća ovlašćenja i odgovornosti opština – zaključio je Mali.