četvrtak, 22. februar 2018.

Mladenović: Saradnja gradova presudna u smanjivanju rizika od elelemntarnih nepogoda

Potpisivanje Protokola o saradnji gradova i opština duž sliva Velike Morave i sliva gornjeg Dunava doprineće organizovanijem povezivanju lokalnih samouprava na smanjivanju rizika od elementarnih nepogoda, rekao je zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović.

On je, obraćajući se danas u Starom dvoru na svečanom sastanku povodom godišnjice  potpisivanja Protokola o saradnji gradova i opština sliva Zapadne Morave i sliva Kolubare, istakao da je ovo samo nastavak saradnje i signal da je ona potrebna kako bi se lokalne samouprave organizovale jer su one prve na udaru.

– Posle 2014. godine i velikih poplava koje su zahvatile celu našu zemlju, a posebno neke beogradske opštine, poput Obrenovca. Nakon toga smo puno toga uradili da u prevenciji i sprečavanju posledica budemo što spremniji. Usvojili smo nekoliko važnih dokumenata – od procene ugroženosti, plana zaštite i spasavanja, a u toku je priprema veoma važnih projekata. Prvi projekat tiče se rane najave uzbunjivanja i trebalo bi da bude završen do kraja ove godine. Koliko je to važno govori podatak da danas imamo 117 lokacija na kojima je postavljen sistem za uzbunjivanje, a studijom akustičnosti predviđeno je da ih bude 317 – rekao je Mladenović.

On je dodao da Grad Beograd nije stao na tome i da se radi na projektu situacionog centra, kao i na projektu vezanom za ranu najavu poplava na vodotocima drugog reda. 

Mladenović je posebno naglasio podršku Sektora za vanredne situacije MUP-a, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Stalne konferencije gradova i opština,  ali i međunarodne institucije kao što je UNDP u Srbiji. 

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i načelnik Sektora za vanredne situacije u MUP-u Predrag Marić podržali su takav način udruživanja i poručili da je, zahvaljujući raznim aktivnostima na tom polju, Srbija sada mnogo spremnija da se izbori sa vanrednim situacijama u odnosu na 2014. godinu, kada su nas zadesile velike poplave.

Ružić je rekao da je današnjim potpisivanjem pomenutih protokola otvorena nova stranica održivog razvoja Srbije i poručio da će biti napravljen odgovarajući zakonski okvir za tu saradnju duž slivova, a posebno u pogledu raspolaganja ljudskim i finansijskim resursima za međuopštinsku saradnju.

Marić je kazao da posle dugo godina Sektor za vanredne situacije nije više sam u toj priči i da MUP podržava inicijativu udruživanja opština.
Predsednica SKGO Dušanka Golubović rekla je da očekuje da se međuopštinskom saradnjom obezbede bolje usluge građanima i privredi i podsetila da je prošle godine 25 opština zaključilo protokole o saradnji i da ove godine treba napraviti i institucionalni okvir.

Protokol su potpisali Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, Stalna konferencija gradova i opština, UNDP i Grad Beograd.

Protokole o saradnji potpisali su gradonačnici i predstavnici 12 opština i gradova duž sliva Zapadne Morave – Kragujevca, Jagodine, Požarevca, Batočine, Rače, Velike Plane, Smederevske Palanke, Žabara, Paraćina, Svilajnca, Varvarina i Ćićevca.

Protokole o saradnji su potpisali i predstavnici 19 lokalnih samouprava u slivu gornjeg Dunava – Banatski vodotoci: Ade, Alibunara, Bele Crkve, Vršca, Žitišta, Zrenjanina, Kanjiže, Kikinde, Kovačice, Kovina, Nove Crnje, Novog Bečeja, Novog Kneževca, Opova, Pančeva, Plandišta, Sente, Sečnja i Čoke.