sreda, 28. februar 2018.

Siniša Mali: Gradi se nova autobuska stanica, još jedno ispunjeno obećanje

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je danas radove na početku izgradnje nove centralne autobuske stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu. Pripremni radovi započeti su juče, kako je i najavljeno, a u narednih mesec, do mesec i po dana biće uklonjeno 20.000 kubnih metara šuta.

– Ova stanica će biti jedinstvena u Evropi jer će obuhvatati međugradski, međumesni i turistički saobraćaj. Površina stanice će biti 13.000 kvadratnih metara, dok je vrednost radova oko 25 miliona evra. Grad Beograd ulaže zemljište, a preduzeće „Beogradska autobuska stanica” novac. Za 18 meseci od danas, na ovom prostoru biće nova moderna autobuska stanica – rekao je Mali.

Gradonačelnik je istakao da izgradnja nove autobuske stanice predstavlja još jednu kockicu u mozaiku izgradnje saobraćajne infrastrukture u Beogradu.

– Prokop smo čekali četiri decenije i on je od pre dve godine u funkciji. Danas ispunjavamo još jedno obećanje jer počinjemo da gradimo autobusku stanicu, a ostaju nam novi savski most, most preko Dunava kod Ade Huje i centralni tunel koji će povezivati Savski afmiteatar sa Bulevarom despota Stefana. Prema sadašnjim planovima, 2020. godine počećemo izgradnju metroa i zajedno sa razvojem „Bg voza”, autobuska stanica predstavlja deo plana sređivanja saobraćajne infrastrukture i smanjenja gužvi u gradu. Svakog dana sa postojeće autobuske stanice imamo 1.200 polazaka, što stvara veliku gužvu. Takođe, izgradnjom nove autobuske stanice omogućićemo da projekat „Beograd na vodi” uđe u drugu fazu razvoja – dodao je Mali.

Generalni direktor CIP-a Milutin Ignjatović istakao je da će nova autobuska stanica biti najveća u Evropi i naglasio da će imati više od 50 perona i 70 parking mesta za autobuse.

– Saobraćajni institut CIP projektovao je buduću autobusku stanicu i ona će biti po svim evropskim standardima. Ovo će biti najbolja, najlepša autobuska stanica u Evropi – rekao je Ignjatović.

Arhitekta Vladimir Lojanica, koji je osvojio prvu nagradu na međunarodnom konkursu za objekat autobuske i železničke stanice, istakao je da se radi o velikom saobraćajnom čvoru koji će objediniti autobuski i železnički saobraćaj.

– Pored staničnog objekta autobuske i železničke stanice, tu će se nalaziti i objekti komercijalnog karaktera na ukupnoj površini od 180.000 kvadratnih metara koji će se graditi u određenim fazama. Sam objekat stanice će imati 13.000 kvadratnih metara i po svom izgledu biće uklopljen u modernistički ambijent Novog Beograda i predstavljati novi simbol ovog dela grada. U pitanju su objekti koji će svojim funkcionalnim rešenjima raslojavati saobraćajna kretanja i omogućiti nesmetano funkcionisanje autobuske stanice, uz prostrane stanične platoe i trgove koji će doprineti poboljšanju orijentacije i boljem kretanju kroz autobusku stanicu – kazao je Vladimir Lojanica.

Generalni direktor BAS-a Anđelko Mučibabić kazao je da je ovo istorijski trenutak jer postojeća autobuska stanica radi već 51 godinu. 

– Zadovoljan sam početkom radova na novom objektu i nadam se da će svi budući korisnici biti zadovoljni novim objektom i kvalitetom usluge. Mi ćemo opravdati poverenje koje smo dobili i nastojaćemo da ovu stanicu reprezentujemo na najbolji način – naveo je Mučibabić.