petak, 27. mart 2020.

Vesić: Počeo sa radom portal „Ostani kod kuće” za pomoć najstarijima, donacije i volontiranje

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je jutros gostujući u jutarnjem programu Studija B da je Grad Beograd pustio u rad portal beogradskih opštinskih kriznih štabova „Ostani kod kuće” na veb-adresi https://ostanikodkuce.beograd.gov.rs/. Sajt je izradilo JKP „Infostan tehnologije”, preduzeće koje pruža kompletnu informatičku podršku Skupštini Grada Beograda, zajedno sa volonterskim timom IT stručnjaka.

On je istakao da se putem sajta ostanikodkuce.beograd.gov.rs organizuje pomoć sugrađanima koji imaju više od 65 godina i najugroženijim građanima, kao i donacije i volontiranje, te da se oni mogu prijaviti za dobijanje pomoći na ovom portalu.

– U nekoliko veoma jednostavnih koraka, najstariji građani mogu da izaberu opštinu na kojoj žive, obrate se telefonom opštinskim kriznim štabovima ili popune i pošalju elektronski zahtev za pomoć, te na taj način brzo i lako poruče neophodne namirnice i lekove. Ukoliko nisu u mogućnosti da to učine sami, može im pomoći neko od mlađih članova porodice. Nakon prijema elektronskog zahteva, volonterske ekipe će brzo preuzeti porudžbine i potruditi se da najugroženijima u što kraćem roku na kućne adrese isporuče sve potrepštine – objasnio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je dodao da osim pomoći najstarijima koja je primarna, putem ovog sajta svi koji su u mogućnosti mogu da doniraju sredstva.

– Kako je svaka pomoć dobrodošla, sve zainteresovane koji su u mogućnosti pozivam da doniraju sredstva, kako bi pomoć bila još bolja i efikasnija i kako bi stigla svima kojima je neophodna – poručio je on.

Vesić je rekao da je treća funkcija sajta „Ostani kod kuće” prijava građanki i građana za volontiranje.

– Sve građanke i građani koji žele da pomognu u ovoj krizi mogu to da učine prijavom na novi jedinstveni sistem za evidenciju volontera i volonterki u Republici Srbiji. Prijavljivanje na web-portalu omogućeno je popunjavanjem ponuđene forme ili telefonski. Portal je povezan sa nacionalnom platformom Vlade Republike Srbije za prijavu volontera, koju je realizovao Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa drugim organima i institucijama – rekao je Vesić.