petak, 3. april 2020.

Nove mere u suzbijanju virusa korona izuzetno važne u naredne dve sedmice

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović izjavio je danas da su nove mere Vlade Srbije protiv širenja virusa korona izuzetno važne u naredne dve sedmice i apelovao na građane da se pridržavaju uputstava stručnjaka.

– Zabrana okupljanja više od dva čoveka na jednom mestu je konkretna mera u suzbijanju ovog virusa i već je sprovedena u više evropskih zemalja. Ona je preventivna i izuzetno važna u narednom periodu. Cilj je da se ljudi što manje grupišu, što je suština u sprečavanju širenja epidemije – istakao je Mladenenović za TV Pink.

On je dodao da je zabrana kretanja tokom vikenda takođe izuzetno važna mera, podsetivši da se veliki broj građana okupljao tokom poslednjeg vikenda na javnim površinama.

– Naš apel je da nema okupljanja. Na taj način ugrožavate sebe, svoju porodicu i druge ljude. Rezultate je dala mera zabrane izlaska građana starijih od 65 godina, koja se jasno vidi u procentima zaraženih ljudi. Sledeći korak je da zaštitimo sami sebe, jer mislim da imamo toliko svesti, odgovornosti i strpljenja da izdržimo ovaj težak period – ukazao je pomoćnik gradonačelnika.

Mladenović je istakao da se Gradski štab za vanredne situacije, u saradnji sa opštinskim štabovima, maksimalno trudi da izađe u susret svima kojima je neophodna bilo kakva pomoć.

– Do sada smo putem naših opštinskih kol-centara primili više od 33.000 poziva. Pozivam građane da i dalje zovu, jer imamo više od 1.000 volontera na usluzi. Takođe, i naše komunalne službe su 24 sata na terenu i svi rade u službi građana – naveo je Mladenović.

On je podsetio da Grad Beograd danas završava akciju pakovanja, tako da će pakete sa osnovnim životnim namirnicima dobiti više od 173.000 najugroženijih penzionera.

– Pripremaju se Hala sportova, Pionir i „Štark arena” za privremene bolnice, poput one na Beogradskom sajmu. Radnje su dobro snabdevene. To nam uliva nadu da dobrom organizacijom i samodisciplinom možemo da pobedimo ovaj virus. Imamo dobar primer Kine i drugih azijskih zemalja koje su velikom disciplinom izašle iz epidemije, a takođe imamo i loše primere u Italiji i Španiji – ukazao je Mladenović.

On je najavio da će Grad Beograd u narednim danima preko opštinskih štabova početi dezinfekciju ulaza u stambenim zgradama.

– Izdata je naredba i uputstvo prema kojima će skupštine stanara biti u obavezi da minimum jednom sedmično čiste svoje ulaze. Takođe su počele da se dezinfikuju i međublokovske površine, a prethodno je isto urađeno i sa saobraćajnicama – zaključio je Mladenović.