nedelja, 26. april 2020.

Radojičić: Građani poštuju propisane mere, svesni su situacije i ponašaju se disciplinovano

Srbija se nalazi u grupi zemalja koje su na pravi način i u pravo vreme donosile odluke po pitanju suzbijanja epidemije virusa korona. Grad Beograd sprovodi odluke Vlade i Kriznog štaba, a građani daju veliki doprinos svojom disciplinom, kao i poštovanjem mera i preporuka, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić u uključenju za Televiziju Prva.

Gradonačelnik je izrazio nadu da su građani zadovoljni načinom na koji država i Grad Beograd vode bitku sa epidemijom virusa korona.

– Epidemija je zahvatila 210 zemalja i reakcije svih država možemo da podelimo u tri grupe – one koje su dobro i na vreme reagovale, one koje to nisu uradile i one koje su delimično ispunile radnje potrebne da se epidemija stavi pod kontrolu. Srbija se sigurno nalazi u prvoj grupi i verujem da su građani u tom smislu zadovoljni, uz napomenu da smo svakako svesni činjenice da nije lako u potpunosti poštovati sve propisane mere i pridržavati se svih saveta stručnjaka. Aktuelnu meru zabrane kretanja prekršilo je do sada 70 ljudi, što je manje nego prošlog vikenda. To je dokaz da ljudi više poštuju propisane mere, da su svesniji situacije i da se disciplinovano ponašaju – rekao je Radojičić.

Govoreći o suzbijanju ambrozije na teritoriji grada Beograda, Radojičić je istako da je u pitanju problem koji zahteva ozbiljan pristup, budući da ambrozija izaziva alergije i respiratorne probleme.

– Insistirao sam da napravimo desetogodišnju strategiju u borbi protiv ambrozije. Ta strategija daje rezulate jer svake godine Grad tretira ovu biljku na sve većoj površini. Ove godine planiramo da „pokrijemo” površinu veću šest do 10 puta od prošlogodišnje. Tokom 2019. godine vršili smo monitoring na 320 hektara, dok planovi za tekuću godinu nalažu tretiranje oko 2.000 hektara. Sigurno je da se ambrozija ne može pobediti za godinu ili dve, ali je važno da se svake godine radi na većoj površini, kako bi se išlo u smeru trajnog rešenja – istakao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, ni u ovom slučaju država i Grad ne mogu da rade u potpunosti sami, odnosno bez građana, koji bi trebali da prijave ukoliko vide javni prostor na kojem raste ova biljka.

– Sezona „ambrozije” kreće u drugoj polovini avgusta i JKP „Zelenilo – Beograd” će do tada raditi na tretiranju zahvaćenih površina. Trebalo bi da građani prijavljuju pojavu ambrozije. Osim toga, veliki problem ponekad prave privatni posedi kojima službe koje obavljaju ovaj posao nemaju pristup, a vlasnici ne tretiraju te površine. Inspekcija će takođe obavljati svoj deo posla po ovom pitanju – naveo je Radojičić.