sreda, 23. decembar 2020.

Vesić: Očuvanje Beogradske tvrđave je očuvanje naše kulture i istorije

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas kompleks Sahat i Barokne kapije na Beogradskoj tvrđavi, čija je obnova upravo završena, i istakao da mu je žao što trenutna situacija ne dozvoljava da otvaranje kompleksa bude upriličeno uz koncert, kako je bilo planirano, ali da će biti vremena i za to. Događaju su prisustvovali zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, direktorka JP „Beogradska tvrđava” Marija Reljić, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Mirjana Andrić i predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović.

Vesić je istakao da je veoma ponosan na sve što je tokom poslednjih nekoliko godina urađeno na Beogradskoj tvrđavi.  

– Rekonstruisani su Malo stepenište, Veliko stepenište, plato oko spomenika „Pobednik”, a urađene su i restauracije „Pobednika” i Spomenika zahvalnosti Francuskoj. Rekonstruisani su i Ali-pašino turbe, kao i Česma Mehmed-paše Sokolovića. U narednom periodu očekuje nas rekonstrukcija Kapije Karla Šestog, koja će početi naredne godine, kao i rekonstrukcija Zindan kapije, odnosno Južnog bedema, koji predstavlja ostatke srednjovekovnog grada despota Stefana Lazarevića – rekao je Vesić.

On je istakao da je u toku projekat za izgradnju kanalizacione mreže na Beogradskoj tvrđavi i naglasio da je ponosan jer, kako je rekao, za ovaj simbol Beograda nikada nije urađeno toliko, kao što je to urađeno tokom poslednjih godina.

– Ovi radovi nisu zaustavljani ni usporavani epidemijom virusa korona i tako će biti i u budućnosti, jer očuvanje Beogradske tvrđave je očuvanje naše kulture i istorije. Grad Beograd čvrsto „stoji iza” Beogradske tvrđave i Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Svaki dinar uložen u ovakve projekte predstavlja ulaganje u očuvanje našeg nacionalnog i kulturnog identiteta. Rekonstrukcija Sahat-kapije je posebno značajna jer predstavlja čitavu istoriju Beogradske tvrđave, od praistorijskog do ranovizantijskog perioda. Južni bedem pripada gradu Stefana Lazarevića, a tu su i barokne kapije koje su radili Austrijanci, Sahat-kapija koju su napravili Turci, a imamo i nemački bunker iz 20. veka. Teško je zamisliti da postoji mesto koje na manjem prostoru može da ponudi praktično čitavu istoriju Beogradske tvrđave i zbog toga ovaj deo zaslužuje toliku pažnju – dodao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta.

– Zahvalnost dugujemo Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Zavodu za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije, Arheološkom institutu SANU, JP „Beogradska tvrđava”, Gradu Beogradu, kao i Opštini Stari grad. Spomenici kulture su od izuzetnog značaja i moramo da uradimo sve kako bismo ih sačuvali za sledeće generacije – zaključio je Vesić.

Direktorka JP „Beogradska tvrđava” Marija Reljić je istakla da je posle četiri godine truda i rada ovaj objekat uspešno otvoren.

– Od svih radova koji su bili planirani na ovom prostoru u 2020. godini, Sahat i Barokna kapija su iziskivali najkompleksnije radove. Želim da zahvalim projektantima, izvođačima, zaposlenima u JP „Beogradska tvrđava” i naravno Gradu Beogradu koji je izdvojio sredstva i prepoznao značaj obnove ovog objekta. Žao mi je jer nismo u mogućnost da na svečaniji način otvorimo ovaj objekat, ali poštujemo mere Vlade Srbije i Kriznog štaba i čekamo trenutak kada će za to doći vreme – rekla je Reljićeva i pozvala posetioce da krajem marta odnosno početkom aprila, kada se otvara sezona na Beogradskoj tvrđavi, dođu da vide ovaj prostor.