četvrtak, 27. maj 2021.

Arheološka iskopavanja na Studentskom trgu počinju za mesec i po dana

Trenutno od arheoloških istraživanja na Studentskom trgu zavisi da li će tu biti muzej ili podzemna garaža. Reč je o mestu gde se sada nalazi okretnica trolejbusa, a gde su možda i ostaci drevnog Singidunuma, civilnog naselja iz trećeg ili četvrtog veka. Arheolozi očekuju da će baš na prostoru oivičenom Studentskim parkom, fakultetima i Etnografskim muzejom na dubini od nekoliko metara pronaći vredne spomenike. 

Arheolozi su spremni, ali da bi počeli da istražuju neophodno je da se izmesti okretnica, a Grad planira da je pomeri 70 metara ka Trgu republike. 

Prema rečima glavnog urbaniste Marka Stojčića, očekuje se da u narednih mesec i po dana to bude i funkcionalno. 

– Trolejbusi će se okretati na istom mestu, samo malo bliže Trgu republike i neće biti nekih većih izmena trolejbuskog saobraćaja. Time se oslobađa prostor za početak radova na arheološkom iskopavanju – istakao je Stojčić za RTS.

On je rekao da je planirano da na ovom mestu bude muzej na otvorenom.

– To će biti otvor u parternom uređenju koji će biti ograđen i prilagođen posetiocima. Verovatno ćemo imati i neku rampu kojom će se silazti na taj nivo od 2,3 metra. Posetioci će moći da prošetaju tim delom i vide sve ono što budemo pronašli – najavio je Stojčić.

Stefan Pop Lazić, naučni saradnik u Arheološkom institutu, rekao je da sve naučne analize koje su do sada obavljene ukazuju na to da se antička arhitektura Singidunuma nalazi baš na ovom prostoru, te da je izuzetno očuvana. 

Tim arheologa će istraživati prostor od 200 kvadratnih metara, kopaće se samo na kolovozu, a trotoari se neće dirati zbog instalacija. Arheolozi smatraju da bi istraživanja mogla da potraju pola godine, a očekuje se da počnu u toku leta.