ponedeljak, 13. decembar 2021.

Radojičić potpisao ugovor kojim se Legat Milorada Pavića poverava na čuvanje Biblioteci grada Beograda

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić potpisao je danas ugovor kojim se Legat Milorada Pavića poverava na čuvanje, održavanje i staranje Biblioteci grada Beograda. Istim ugovorom se utvrđuje i sadržina postojećeg legata.

Svečanom činu u Starom dvoru su prisustvovali sin istaknutog pisca Ivan Pavić, životna saputnica Jasmina Mihajlović i direktorka gradske biblioteke Jasmina Ninkov.

Velika mi je čast što sam prisustvovao ovom velikom događaju, istakao je gradonačelnik i dodao da je ugovor o održavanju Legata Milorada Pavića izuzetno značajan za grad Beograd.

– Akademik Pavić je jedan od najvećih pisaca u istoriji Beograda i zato je važno da je Grad preuzeo ulogu čuvanja legata, koji predstavlja veliko kulturno i naučno blago sa više od 3.225 bibliografskih jedinica, rukopisa, audio i video građe, ličnom piščevom bibliotekom, umetničkim delima i ličnim predmetima. Verujem da će kroz legat mnogi stručnjaci imati lakši pristup proučavanju dela Milorada Pavića, koja su neponovljiva – kazao je Radojičić.

Na Gradu Beogradu je velika odgovornost kako bi na adekvatan način vodio računa o zaostavštini istaknutog pisca i akademika. Takođe treba i da omogući pristupačnost ljudima koji proučavaju Pavićevo delo, zaključio je prvi čovek prestonice.

Direktorka gradske biblioteke je potvrdila da ta ustanova potpisivanjem ugovora preuzima staranje o legatu.

– Za nas je veoma lep zadatak da se staramo o blagu Milorada Pavića. Biblioteka će se potruditi da sva dela ovog izvanrednog pisca ostanu sačuvana. Ona će biti digitalizovana, a staraćemo se i o web-sajtu na kome će poštovaoci Pavića moći da dobiju sve potrebne informacije – navela je Jasmina Ninkov.

Jasmina Mihajlović je izrazila zadovoljstvo jer je ugovor koji je njen suprug potpisao sa Gradom 1992. godine konačno revidiran. Takođe, i što je Pavićeva celokupna zaostavština predata Beogradu u kome je, istakla je, proveo ceo život.

Ivan Pavić je zaključio da mu je veoma drago što će legat njegovog oca biti dostupan na radost svih poštovalaca Pavićevog dela.