petak, 21. januar 2022.

Uspostavlja se linija EKO 2

Počev od ponedeljka, 24. januara, uspostavlja se nova linija oznake EKO 2 na relaciji od terminusa „Dorćol (SRC Milan Gale Muškatirović)” do terminusa „Beograd na vodi”, saopštavaju iz Sekretarijata za javni prevoz.

Na osnovu strateškog opredeljenja Grada Beograda da se u narednom periodu modernizuje vozni park JKP „GSP Beograd” nabavkom novih vozila na električni pogon, kao i pogonom na komprimovani gas, u proteklom periodu završena je nabavka novih deset vozila na električni pogon. U skladu s navedenim, Sekretarijat za javni prevoz je, u saradnji sa Saobraćajnim fakultetom Univerziteta u Beogradu i prevoznikom JKP „GSP Beograd”, odredio elemente i trasu nove linije JLPP sa vozilima na električni pogon u najužoj centralnoj zoni grada. Uspostavljanjem nove EKO linije stvoreni su preduslovi za ukidanje autobuske linije 22A.

Trasa nove linije JLPP oznake EKO 2 je: SRC „Milan Gale Muškatirović” – Tadeuša Košćuška – Pjarona de Mondezira – Uzun Mirkova – Studentski trg – Vase Čarapića – Trg republike – Kolarčeva – Terazije – Kralja Milana – Trg Slavija – Nemanjina – Balkanska – Mihaila Bogićevića – Karađorđeva – Zemunski put – Bulevar Vudroa Vilsona – Beograd na vodi.

Pored postojećih, na liniji će biti u uspostavljena i nova stajališta: 

– „Solunska” – u Ulici Tadeuša Košćuška; 
– „Cara Uroša” – u Uzun Mirkovoj ulici; 
– „Savski most” – u Bulevaru Vudroa Vilsona; 
– „Savski park” – u Bulevaru Vudroa Vilsona; 
– „Studentski trg” – u Uzun Mirkovoj ulici; 
– „Kalemegdan” –  u Ulici Pjarona de Mondezira.

Na liniji će raditi osam vozila tipa elektrobus, sa vremenom obrta od 80 minuta i intervalom nailaska od 10 minuta.