sreda, 21. septembar 2022.

„Dan bez automobila” povod za promenu navika

„Dan bez automobila”, 22. septembar, već dve decenije motiviše institucije, različite građanske inicijative i udruženja da pažnju javnosti usmere ka dostupnim alternativama za zdraviju svakodnevicu. Tako je sutra i prilika svima da razmisle o tome kada i u kojoj meri su nam potrebni automobili u svakodnevnom životu, saopšteno je iz Udruženja „Urban.log”.

Grad Beograd u cilju promocije urbane mobilnosti i povećanja broja biciklista na ulicama, kao i smanjenja zagađenja životne sredine, sprovodi projekat Sekretarijata za zaštitu životne sredine za pružanje podrške građanima Beograda za kupovinu bicikla kao ekološki prihvatljivog prevoznog sredstva, a koji ove godine sprovodi Udruženje „Urban.log”.

Kako je saopšteno, od 15. avgusta, kada je počela realizacija projekta „Kupi bajs”, više od 1.100 građana Beograda iskoristilo je mogućnost da prilikom kupovine bicikla ostvari popust, odnosno subvenciju Grada, u iznosu od 5.000 dinara.

Priliku da iskoriste vaučer u ovoj vrednosti imali su ljubitelji biciklizma, ali i građani koji su upravo ovom merom bili motivisani da kupe ovo prevozno sredstvo. Veliki broj građana iskoristilo je vaučer da obraduje najmlađe članove porodice, generaciju koja će svoje navike kreirati prema konceptu održive urbane mobilnosti.

Deleći zajedničke vrednosti sa građanima koji su uveliko prepoznali prednosti ovog stila života, Beograd po ugledu na evropske metropole razvija savremeni koncept održive urbane mobilnosti. On bi trebalo da obezbedi transformaciju klasičnog transporta u sistem usklađen sa održivim oblicima saobraćaja, čime bi se povećala bezbednost, pristupačnost, ekonomičnost i atraktivnost gradskih sadržaja, ali i doprinelo smanjenju štetnog uticaja po životnu sredinu, navodi se u saopštenju.