petak, 27. januar 2023.

Beogradski maraton i Specijalna Olimpijada Srbije u trci za društvenu inkluziju

U okviru „Maratonske novogodišnje čarolije”, a u organizaciji „Beogradskog maratona” i Specijalne Olimpijade Srbije, započeta je trka za još jednu društvenu inkluziju. Kao jedna od prvih aktivnosti u saradnji sa ovim dvema organizacijama održan je atletski susret na kom su učešće uzeli mladi sportisti Specijalne Olimpijade Srbije. 

Trening snage, izdržljivosti i upornosti vodili su naši poznati atletičari Slađana Stamenković, Velimir Bojović i Filip Stanković sa trenerima Specijalne Olimpijade Srbije. Direktor Specijalne Olimpijade Srbije Aleksandar Stanojević i direktor „Beogradskog maratona” Darko Habuš na kraju susreta podelili su adekvatne poklone učesnicima ove aktivnosti. Poklone je obezbedio višegodišnji partner „Beogradskog maratona – kompanija „Idea”.

Ova saradnja ima za cilj širenje svesti o sportskim izazovima populacije sa intelektualnim poteškoćama, ukazivanje na značaj zdrave sportske aktivnosti, a nezanemarljiv je i trenutak koji će sportisti Specijalne Olimpijade imati na aprilskom, 36. Beogradskom maratonu. 

– Bila nam je velika čast i zadovoljstvo da odradimo trening sa malim herojima Specijalne Olimpijade. Naši treneri Velimir, Slađana i Filip su uživali u primanju čiste emocije i ljubavi koju ova deca ulažu u svaki korak, svaki trk za svakodnevnu pobedu. „Beogradski maraton” će uvek biti prisutan i podržati šampione u ostvarenju njihovih sportskih i životnih ciljeva – izjavio je Darko Habuš, direktor „Beogradskog maratona”.

Aleksandar Stanojević, direktor Specijalne Olimpijade Srbije, tom prilikom je izrazio zahvalnost „Beogradskom maratonu”, koji je još jednom pokazao „svoju veličinu i razumevanje kompletnog ekosistema društvene odgovornosti”.

– Pravi je primer kako jedna sportska institucija treba da se odnosi prema članovima svoje zajednice. Ovo je početak jednog velikog prijateljstva i s naše strane već planiramo naredna druženja. Svi zajedno bićemo na 36. Beogradskom maratonu, koji će biti održan 23. aprila ove godine – zaključio je Stanojević.

Trening je održan u okviru „Maratonske novogodišnje čarolije”, CSR projekta Beogradskog maratona, koji se održava svakog januara u toku novogodišnjih i božićnih praznika. Cilj ovog projekta je druženje i podela poklona onima kojima je društvena inkluzija najpotrebnija. Osim treninga sa sportistima Sportske Olimpijade Srbije, „Maratonska novogodišnja čarolija” obuhvatila je i treninge i podelu paketića članovima Sportskog udruženja osoba sa ivaliditetom – SOSIB.