sreda, 31. januar 2024.

Nikodijević: Za Beograđane bi bilo dobro da dobiju konstituisan nov saziv Skupštine grada

Član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević podsetio je da je konstitutivna sednica Skupštine Grada Beograda, na kojoj će se birati predsednik i ostali organi gradske skupštine, zakazana za 19. februar.

On je u izjavi za TV Evronjuz rekao da je zakon vrlo jasno definisan kada su u pitanju postizborne procedure.

– Ako 19. februara ne bude većine za izbor predsednika Skupštine grada, republička vlada u roku od dva meseca od proglašenja konačnih rezultata uvodi Privremeni organ, a potom se raspisuju izbori koji moraju biti održani u roku od 45 do 60 dana. Zakon jasno precizira da se konstitutivna sednica mora održati u roku od mesec dana od dana kada su dodeljeni mandati 22. januara. Skupština se smatra konstituisanom kada se izaberu predsednik skupštine, njegov zamenik i sekretar. Za građane Beograda bi bilo dobro da dobiju konstituisanu skupštinu 19. februara i da se u roku od 30 dana izabere gradonačelnik, kako bi nova vlast što pre krenula da radi kvalitetno, efikasno i za dobrobit svih Beograđana, jer Grad očekuju važni projekti u budućnosti – poručio je Nikodijević.

On je rekao da ne želi da se bavi spekulacijama o tome da li će biti većine za izbor organa Skupštine grada, te da će se to znati na sednici.

– Pozvani su svi politički subjekti sa kojima mislimo da delimo zajedničke vrednosti na razgovor o formiranju gradske vlasti, kako bismo zajedno preuzeli odgovornost za upravljanje gradom i njegov dalji razvoj – zaključio je Nikodijević.