Мере заштите грађана од високих температура

Члан Градског већа Јасенко Лазовић одржао је 17. јула састанак са представницима градских секретаријата, градских комуналних предузећа, Хитне помоћи и Ватрогасне бригаде, на коме је утврђен план мера и активности за заштиту грађана и имовине у периоду изразито високих спољашњих температура.

На састанку је договорено да ЈКП „Градска чистоћа“ свакодневно од 12 до 18 часова на 22 локације у граду постави цистерне са пијаћом водом, где се грађани могу расхладити.

Локације су: Зелени венац, Бранкова (код Беобанке), Славија, код споменика Вуку, Ботаничка башта, Теразије, Трг Републике, Железничка станица, Аутобуска станица, плато између Градске и некадашње Савезне скупштине, Мостарска петља, Блок 44, Аутокоманда, Бањица (окретница трамваја), Устаничка (окретница линије 31), Војислава Илића (окретница „Ласте“), Булевар револуције (окретница трамваја), Земунска пошта, Окретница линије 17, Општина Нови Београд, Пожешка (код „Бетекса“), Панчевачки мост.
Цистерне ће бити видно обележене плaкатима „ВОДА ЗА ОСВЕЖЕЊЕ И ПИЋЕ”. На цистернама ће бити инсталирано више славина за воду. Са осам цистерни високог притиска освежаваће се и све главне саобраћајнице у граду у времену од 12 до 18 часова.

ЈКП „Зеленило – Београд“ ће у наредних неколико дана појачано, у две смене,  заливати зеленило у градским парковима, а грађанима ће бити омогућено да се освеже и водом из њихових цистерни.

ЈКП „Водовод и канализација“ за сада нема већих проблема са испоруком воде, али „моли све суграђане за разумевање и солидарност, и још једном апелује да пруже пуни допринос рационалном трошењу воде за пиће и избегну њено ненаменско коришћење. Малим уштедама потрошње, којима се не лишавамо задовољења основних животних потреба, можемо допринети да сви имамо довољно воде у условима тропских врућина, када нам је преко потребна. Молимо вас да не хладите тротоаре водом за пиће, да своје баште заливате умерено у вечерњим часовима, да воду за пиће хладите у фрижидеру а не прекомерним истицањем из славине, да аутомобиле, уместо цревом, перете уз помоћ кофе и сунђера“...
Због високих температура које су условиле повећање потрошње воде за пиће, у условима ограниченог капацитета објеката који снабдевају подавалско подручје, ЈКП „Београдски водовод и канализација” од 19. јула увело је планска преусмеравања, која ће допринети равномернијој снабдевености водом житеља ових делова града.

ЈКП „Београд-пут“ саопштава да ће све планиране активности око постављања хоризонталне и вертикалне сигнализације уместо дању обављати током ноћи, док ће се асфалтирање улица наставити без измена.

ЈП „Ада Циганлија“ апелује на посетиоце Савског језера да не конзумирају алкохол пре уласка у воду и подсећа да је повећано коришћење алкохолних пића најчешћи узрок несрећа при купању.

Хитна помоћ, која тренутно  располаже са 25 дежурних екипа, апелује на хроничне болеснике да у време највеће врућине без преке потребе не излазе ван својих станова.

Ватрогасна бригада Београда позива Београђане да у наредних неколико дана искажу већи степен опрезности приликом руковања са потенцијално опасним кућним апаратима, возилима и опасним материјама.

„Електродистрибуција Београд“ позива Београђане да не бацају смеће у близини отвора за вентилацију трафо станица, јер у супротном може доћи до њиховог прегревања и већих кварова.

ЈКП „Градске пијаце“ је саопштило да је због великих врућина на пијацама забрањена продаја јаја.

ЈКП „Погребне услуге“ саопштило је да се на градским гробљима у његовом саставу сахране и кремације обављају редовно, упркос ванредним околностима изазваним великим врућинама. Руководство ЈКП „Погребне услуге“ предузело је низ превентивних мера да би заштитило посетиоце на гробљима и запослене. Тако ће на свим местима сахране бити постављени сунцобрани и бурићи са техничком водом, а на гробљима Лешће, Бежанијска Коса и Централно гробље стално ће, у времену од 11 до 16 часова, дежурати и цистерне са пијаћом водом. Посебно су одређени радници на гробљима који ће у сваком моменту бити од помоћи грађанима приликом испраћаја.
На свим гробљима чесме са пијаћом водом раде. Ако се задржи садашњи притисак у водоводној мрежи, не би требало да буде проблема са њиховим радом.
Наравно, и поред свих предузетих мера, у Управи гробља препоручују грађанима да следе упутства лекара Градског завода за заштиту здравља како да се понашају све док трају врућине овог интензитета.

Сва друга градска комунална предузећа своје активности обављају уобичајено.

Превентивне мере у вртићима и установама социјалне заштите

Члан Градског већа Весна Раца-Радисављевић одржала је 17. јула састанак са секретаром Секретаријата за дечју и социјалну заштиту и свим директорима предшколских установа и руководиоцима установа социјалне заштите на коме је утврђен план рада ових установа у периоду високих спољашњих температура.

Имајући у виду повећан ризик од ширења инфекција, дехидрација и топлотних удара одлучено је да предшколске установе и установе социјалне заштите прилагоде свој рад новонасталим околностима.

У наредном периоду кућепазитељи у вртићима ће на посао долазити у четири сата ујутру како би проветрили и расхладили просторије у којима бораве деца. Васпитачи ће децу изводити напоље само у раним преподневним часовима, а за сву децу обезбедиће се довољне количине воде, чаја и негазираних сокова.

Припремање и врсте намирница биће потпуно прилагођене високим температурама, а предузеће се све заштитне мере, како не би дошло до кварења хране. Надзор над прописаним мерама хигијене биће пооштрен, а максимално ће се скратити време од припреме до дистрибуције оброка. Родитељима се саветује да децу у вртиће не доводе после 8.30 часова, како их не би излагали врућинама, као и да их облаче у лагану, памучну одећу. Свим корисницима ће бити омогућена аклиматизација при изласку на спољну температуру.

Деца са посебним потребама која се превозе до дома у Обреновцу убудуће ће користити комби опремљен клима уређајем.

Упркос годишњим одморима и мањку запослених установе за прихват одраслих и старих лица биће спремне да прихвате сва лица која им се обрате за помоћ.

Предшколске и установе социјалне заштите блиско ће сарађивати са свим градским комуналним предузећима и службама, како би период високих температура прошао без већих проблема.

<a href="http://www.google.com">google link</a>