петак, 25. новембар 2011.

Град подржава борбу против насиља над женама

Чланица Градског већа Наташа Милошевић присуствовала је данас уличном перформансу „Уморне” на Тргу републике, којим је означен почетак кампање „16 дана активизма против насиља над женама 2011.”

Она је, тим поводом, подсетила да је задатак друштва на локалном и републичком нивоу да се оштро бори против насиља у породици.

–Насиље је сваки акт којим се нарушава телесни интегритет, али и душевно спокојство члана породице. Овим перформансом скреће се пажња на психичко насиље којем су жене изложене. Незванично, статистика показује да је чак 70 одсто жена макар једном у животу било изложено психичком насиљу од свог партнера – указала је Милошевићева.

Град Београд, на нивоу Градског центра за социјални рад, пружа широк дијапазон подршке у области социјално-породичне заштите. Такође, како је подсетила, Одлуком о мерама социјалне заштите, која је донета у априлу, град пружа и економску подршку женама које су кориснице Сигурне куће.

–Заправо стварамо ненасилну културу. Боримо се да жене постану свесне да могу да се боре за своја права – истакла је Милошевићева.

Кампања почиње данашњим перформансом, који су извеле чланице „ACT Women”, у сарадњи са Аутономним женским центром, Реконструкцијом – женским фондом и Мрежом жена против насиља, а завршава се Међународним даном људских права, 10. децембра, указала је представница организатора Зое Будовић.

–Овим перформанском желели смо да укажемо на проблем трансгенерацијског преноса обавеза и одговорности на жене. Овим путем желимо да подстакнемо жене да престану да преносе ту врсту очекивања на следеће генерације, где се од жена очекује да раде све, уз патријархални модел контроле – истакла је Будовићева.

Напомена: Снимак догаћаја можете преузети са сајта www.infobiro.tv