среда, 11. април 2012.

Ускоро нови вртић на Бежанијској коси

Тик уз новосаграђену Основну школу „Драган Лукић” на Бежанијској коси, становници овог насеља ускоро ће добити и нови вртић, који ће моћи да прими 252 малишана од јасленог до предшколског узраста. Завршне радове на изградњи ове дечје установе, која би требало да буде отворена 17. априла, данас су обишли градоначелник Београда Драган Ђилас и председник Скупштине града Београда Александар Антић са сарадницима.

–Политика града Београда је јасна. С једне стране град помаже онима којима је помоћ најпотребнија, укључујући најстарије и социјално угрожене категорије становништва, а с друге стране водимо рачуна о најмлађима –  деци, мајкама и породиљама. Таква политика се показала као будућност Београда и тако ћемо радити и убудуће – истакао је Антић и подсетио да је у претходне три и по године у Београду изграђено 37 нових вртића.

Градоначелник Београда Драган Ђилас је подсетио да је на месту  новог вртића и нове школе до пре годину дана била само ливада.

Нови вртић је површине 1.886 квадрата и има вишенаменску салу, опремљену кухињу и перионицу, као и атријум који је пресвучен тартан подлогом за безбедну игру деце. У дворишту је осим љуљашки, клацкалица и пењалица, постављен и саобраћајни полигон како би се деца од најранијег узраста научила безбедном понашању у саобраћају. У делу дворишта налази се и брдашце прекривено травом, које ће током зимских месеци служити као санкалиште.

Градски архитекта Дејан Васовић напоменуо је да je нови вртић први од пет објеката који се граде на основу архитектонско-урбанистичких решења која је град изабрао путем јавног конкурса. Осим занимљивог и модерног изгледа, у вртићу на Бежанијској коси посебна пажња посвећена је примени мера енергетске ефикасности и коришћењу обновљивих извора енергије. За грејање односно хлађење  користи се енергија подземне топле воде и енергија сунца, чиме вртић постаје потпуно независтан од прикључка на електране.

У објекту постоји одређени број соларних колектора, као и екран на уласку у обданиште који приказује добијену количину електричне енергије и смањену количину емисије угљен-диоксида. У оквиру васпитнообразовног рада, вртић ће имати мини научну базу, где ће деца предшколског узраста истраживати природне појаве. Објекат је опремљен инсталацијама видео-надзора и интерне комуникације у циљу безбедности деце која бораве у њему.

Вртић су обишли и помоћници градоначелника Татјана Пашић и Александар Шапић, члан Градског већа Жељко Ожеговић, градски менаџер Александар Бијелић, градски архитекта Дејан Васовић, председник општине Нови Београд Ненад Миленковић, директор Агенције за инвестиције и становање Марко Благојевић, секретарка за дечју заштиту Љиљана Јовчић и остали градски функционери.