среда, 9. јул 2014.

Градска комунална предузећа настављају са уређивањем приобаља

Радници „Зеленила”, „Чистоће” и „Београдвода” наставили су са чишћењем приобаља, а од јутрос се ради на уређивању правца од ушћа до хотела „Југославија”. На терену је више од 50 радника са десет камиона и специјализованих машина, а према проценама, чишћење и уређење овог дела обале трајаће наредна три дана.

Дарко Главаш, директор „Беоком сервиса” и координатор активности на чишћењу и уређењу града, истакао је да је данашња акција наставак досадашњих активности које имају за циљ да Београд буде уредан и чист град.

– После укидања ванредне ситуације почели смо са уклањањем џакова, наставили са прањем шеталишта и бициклистичких стаза, а сада настављамо са уклањањем наплавина и уређивањем крошњи стабала. ЈВП „Београдводе”, које су иначе надлежне за овај простор, тренутно су највећим делом заузете насипима у Обреновцу, Лазаревцу и Гроцкој, и ми им помажемо додатним људством и техником, како би на најбољи начин и што пре обавили посао. Пре нас, простор су обишли комунални инспектори и комунални полицајци, који су упозорили власнике сплавова да очисте површине око својих објеката. Велики број њих је поступио по добијеним налозима, али има и оних који су се оглушили, те су инспектори и данас са нама и поступаће по прописима – рекао је Главаш.

Директор „Беоком сервиса” подсетио је и да су градска комунална предузећа почетком пролећа почела акцију уређења подземних пролаза, уклањања депонија и генералног чишћења града.

– Најмање једном месечно подземни пролазе се генерално чисте, уклањају графити и плакати, а ускоро ћемо почети и са детаљним уређењем пролаза код Палате „Албанија”. Радили смо и на уређењу Кнез Михаилове улице, где посао није потпуно завршен, јер ћемо ускоро кренути и са заменом оштећених плоча. Акција чишћења приобаља се спроводи по већ утврђеној динамици, данашња акција је четврта по реду, а у међувремену су очишћени делови обале код Сајма, на Савском венцу, у Земуну, на новобеоградском кеју и код Бранковог моста. Истовремено, уклоњено је и око 40 већих депонија са територија општина Нови Београд, Вождовац, Раковица и других. Подсетићу да је током трајања ванредне ситуације у Обреновцу и Лазаревцу било ангажовано више од половине капацитета градских комуналних предузећа, а обавезу према угроженима смо имали и када је олујни ветар нанео штету становницима Шопића и околних лазаревачких насеља – рекао је Дарко Главаш.

Како процењују у „Беокому”, у наредних седам дана завршиће се активности на уређењу и чишћењу приобаља, када ће се тежиште рада пребацити на наставак уклањања „дивљих” депонија.