понедељак, 18. август 2014.

Горан Весић: Изабран камен за споменик цару Николају Романову, ускоро почиње сређивање парка

Градски менаџер Горан Весић рекао је да је изабран камен за постамент споменика цару Николају Романову, као и за парк, и додао да су сагласност на то дали руски вајари и Завод за заштиту споменика.

Споменик последњем руском цару Николају Романову биће подигнут у парку код републичке скупштине, у Улици краља Милана, на простору према Руском дому, до 19. октобра. Споменик је донација Руске Федерације, а уређење парка ће обезбедити Град Београд.

– Камен је из Бугарске и Македоније, јер такве врсте нема у Србији. Верујем да смо пред потписивањем уговора са једном компанијом из Бугарске која ће га донирати. Камен би требало да буде испоручен током септембра, а споменик ће стићи возом из Москве. До тада ће ЈКП „Зеленило – Београд” средити парк, и у наредних седам дана почињу радови – објаснио је Весић.

Како је навео Весић, подизање споменика цару Николају је одуживање српског народа овом владару, који је спасао српску војску после преласка Албаније у Првом светском рату.

– Пошто су савезници оклевали да пошаљу бродове по Србе, Николај Романов је запретио да ће Русија иступити из рата. Иницијатива да се овом владару у Београду подигне споменик настала је одмах после рата, али се на њену реализацију чекало готово пуних сто година – истакао је Весић.

Градски менаџер је најавио да ће бити обновљен и запуштени плато код Победника на Калемегдану.

– То је место симбол Београда, али и простор који сваког дана посети мноштво домаћих и страних туриста. Завод за заштиту споменика је почео да ради пројекат реконструкције. Кад заврше, знаћемо колико новца и времена је потребно за то – нагласио је градски менаџер Горан Весић.