понедељак, 27. октобар 2014.

Публикација „Меморијали Првог светског рата на територији Београда” представљена на Сајму књига

Публикација „Меморијали Првог светског рата на територији Београдa”, аутора Александра Божовића, представљена је данас на Београдском сајму књига, на штанду Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Публикација је штампана у оквиру обележавања стогодишњице Првог светског рата у издању Завода за заштиту споменика културе града Београда и под покровитељством Министарства културе и информисања, подсетила је директорка Завода Нела Мићовић. 

Она је рекла да је аутор у овој књизи указао на њихово постојање, коме или чему су подигнути у част, као и на којим се локацијама налазе, док је, како је истакла, дужност завода и друштва да их обнавља и чува.

Ово је, према њеним речима, прилика да се подсетиимо Првог светског рата и људи који су дали живот за слободу овог народа и захвалила је Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на контитнуираној помоћи у очувању споменика културе, јавних споменика, меморијала и спомен-обележја у српској престоници. 

Ова публикација се односи на период од 1920. године, када је донета Уредба о очувању меморијалних споменика и војних гробаља у тадашњој Краљевини СХС, и обрађује 42 споменика везена за Први светски рат, истакао је аутор Александар Божовић.

Он је навео да меморијал обрађује најпознатије фигуралне споменике подигнуте у знак сећања на Велики рат, као што су Победник и Захвалност Француској на Калемегдану, Споменик незнаном јунаку на Авали или Војводи Вуку на Топличином венцу. Поред њих у публикацији се презентују и позната војна гробља или спомен-обележја из тог периода, али и она мање позната као што је Немачко војно гробље на Кошутњаку, као и друге спомен-табле које имају локални картктер, истакао је Божовић.