четвртак, 30. октобар 2014.

Раковица против електронског насиља

Општина Раковица, у сарадњи са Полицијском управом за град Београд, Институтом за ментално здравље, Секретаријатом за образовање и дечју заштиту и Школском управом, организовала је трибину „Заједно против електронског насиља”. Трибинa, намењена пре свега ученицима седмих разреда, одржана je под покровитељством ОЕБС-а у великој сали општине Раковица. Имала је за циљ подизање свести младих о опасностима које се јављају на интернету, мерама безбедности, „сајбер” насиљу, промоцији културе ненасиља, као и унапређењу безбедности.

У препуној сали општине Раковица предавања су држали компетентни полицијски службеници из Полицијске управе за град Београд и доктори са Института за ментално здравље. Они су младима указали на опасности које вребају давањем личних података на интернету, али и на многе друге опасности које се јављају неопрезним коришћењем, пре свега, друштвених мрежа.

Председник општине Раковица Владан Коцић је рекао да је безбедност деце један од општинских приоритета.

– Општина Раковица препознала је важност оваквог начина едукације деце. Организовали смо успешну и изузетно посећену трибину, на којој су ученици основних школа Раковице имали прилике да слушају савете експерата у области електронског насиља. Данас су деца имала прилике да се на одличан начин упознају са овим новим суптилним видом насиља које је тешко препознати, посебно код младих – рекао је Коцић.

Почасни гост трибине био је Вилијем Лори, руководилац програма за рад полиције у заједници, који је похвалио десетогодишњу сарадњу коју ОЕБС има са Министарством унутрашњих послова Србије.

– Покушавамо да помогнемо МУП-у у разним иницијативама када је у питању рад полиције у локалној заједници. Суштина сарадње је да локална заједница буде безбеднија. Ово чему смо данас присуствовали је одличан пример успешне сарадње где су деца добила важну лекцију о безбедности и промени безбедносних навика. Деца су често поводљива и лако поклањају своје поверење, али данас су на суптилан, али ефикасан начин, примила важну поруку – истакао је Лори.