среда, 4. фебруар 2015.

Горан Триван: Град Београд је све припремио за реализацију Плана управљања отпадом у престоници

Секретар за заштиту животне средине Горан Триван учествовао је у панел дискусији „Зелена економија и инфраструктурне инвестиције” на Првом међународном сајму „Зелена економија”, који је данас одржан у „Radisson Blu Old Mill” хотелу у Београду.

–  До средине године биће објављен јавни позив  за партнера за управљање отпадом  у Београду. Град је 2011. године израдио План управљања отпадом, који је усвојила и Скупштина Града Београда. У међувремену је рађено на експропријациији и другим процедурама, чиме је Град  све припремио за реализацију Плана управљања отпадом у престоници   – навео је Триван.

После јавног позива, како је прецизирао, следи избор страног партнера,  који ће са ЈКП „Градска чистоћа” формирати заједничко предузеће. То ће бити једно од првих примера јавно-приватног партнерстава у Србији, чија инвестиција ће бити око 230 милиона евра.

– У том партнерству „Градска чистоћа” ће, највероватније, наставити да се бави прикупљањем отпадног материјала, док ће страни партнер бити надлежан за одрадни – рециклажни поступак. Град Београд је до сада обавио разговор са неколико десетина заинтересованих компанија из целог света, и читав поступак је урађен транспарентно и у складу са највишим светским стандардима – указао је Триван.

Он је подсетио да ће санација депоније у Винчи представљати значајан део тог јавно-приватног партнерства.

– Депонија у Винчи је пре неколико деценија пројектована поприлично квалитетно, с обзиром на то да су стучњаци планирали и њено проширење. Из тог разлога на депонији сада имамо довољно простора за сва постојења која ће бити потребана за обраду отпада, пре свега рециклажног. Град ће, такође у том партнерству, имати и контролни фактор, како би се поред заштите животне средине заштитили и корисници односно грађани престонице – указао је ресорни секретар.

Он је указао и на проблем подземних контејнера у Београду, који су се показали нефункционалним. Град ће са иностраним партнером наставити да поставља те контејнере, али ће они бити прерађени, најавио је Триван. 

– Треба размотрити да контејнери буду предвиђени за раздвајање отпада, јер су велике кубикаже, притом да се замене садашања нефункционална одлагалишта (врата), која би убудуће могла да буду одвојена на пет, металну и папирну амбалажу – рекао је Триван.

Он је нагласио да Зелена економија може Србији и Београду да донесе на десетине хиљда радних места.

– Жеља нам је да кренемо од сакупљача отпада које виђамо на улицама, како би постали део система, па до ангажовања озбиљних индустрија из те области, од којих би држава имала корист од плаћања пореза, а грађани чистију животну средину –   закључио градски секретар.

Министарка пољопривреде и заштите животне средине  Снежана Богосављевић Бошковић истакла да је Зелена економија у Србији има потенцијала и то су показали управо привредници примерима својих активности.

– Зелена економија подразумева дугорочност за свако улагање у сировинску и  енергетску ефикасност, уз смањење штетених емисија, као и смањење трошкова производње и одрживи економски рад –  подсетила је ресорна министарка.

Циљ сајма Зелена економија је да на једном месту представи све институције, компаније и међународне организације које су укључене у развој економски одрживог система заштите животне средине. Поред компанија, које су на различите начине укључене у зелену економију у Србији, у програму конференција били су представљени и различити медији, а посебне презентације имале су Амбасада САД у Београду и Мисија ЕУ у Србији.

Главне теме сајма биле су инвестиције у инфраструктуру, као предуслов за суштински развој зелене економије у Србији, нови законски оквир у области зелене економије у Србији, питање инвестиција у нове депоније или у рециклажне центре и енергетска постројења за спаљивање нерециклабилног отпада, могућности даљег раста рециклажне индустрије у Србији и многе друге.