уторак, 24. новембар 2015.

Откривена спомен-плочa Милораду Павићу на његовом легату

Градоначелник Београда Синиша Мали и амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин открили су данас спомен-бисту Милорада Павића на кући његовог легата. Плоча је дело истакнутог руског вајара Григорија Потоцкина и реплика је споменика који му је подигнут у Москви.

– Данас сам имао част да откријем спомен-обележје нашем истакнутом писцу,  члану Српске академије наука, професору универзитета  Милораду Павићу.  Он је свој рад посветио томе да се словенски православни народи ближе упознају и разумеју и његова дела су и данас мостови између српске и руске културе. Као што српска публика има прилику да ужива у делима Пушкина које је бриљантно превео Павић, тако и руски читаоци имају прилику да читају Павићева дела, али не само руска публика, с обзиром на то да су његова дела преведена на 38 језика и читају се у целом свету – рекао је Синиша Мали који је захвалио Грегорију Потоцком на гесту да ово спомен-обележје поклони Граду Београду.

Он је нагласио да на тај начин имамо сјајну прилику да се одужимо Милораду Павићу и да Београђанима и гостима Београда покажемо оно чиме можемо да се поносимо. Градоначелник је захвалио свима који су у овоме учествовали, а превасходно Амбасади Србије у Москви, која је иницијатор овог пројекта, као и руској амбасади у Београду и амбасадору Чепурину.

Амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин рекао да му је драго што  постоје две бисте Милорада Павића, једна у Москви, а једна овде у Београду.

– Српска литература заузима веома важно место и она је спона између два народа, руског и српског. Драго ми ја да и Бограђани сада имају бисту овог великог писца – рекао је Чепурин.

Григориј Потоцки је истакао да је откривање спомен-бисте Милорада Павића велики догађај  јер је он, по његовом мишљењу, писац број један у свету  и због тога је и преведен на толико језика.

– Српски и руски народ деле исте вредности и нас пре свега обједињује доброта која мора да буде решење свих проблема јер закони се управо нуде са позиција силе и рата, а Милорад Павић се увек трудио да то покаже. Он је говорио о ономе што покреће човека и што човека чини човеком, а што је најважније, он је допро до његовог срца и зато је ванвременски писац. Док постоји тако велики писац, српски народ ће остати велики и заузимаће једно од првих места у свету по духовности своје културе. Зато се и Русија поноси Милорадом Павићем и сматра га својим писцем – рекао је Потоцки.

Јасмина Михајловић, жена Милорада Павића, нагласила је да је поносна што велики број људи посећује његов легат и што се упознаје са његовим делима,  као и да је срећна што је овакво спомен-обележје краси легат Милорада Павића.

Овом догађају присуствовали су Јасмина Митровић Марић, председница Комисије за споменике и називе тргова и улица, Владан Вукосављевић, градски секретар за културу, Нела Мићовић, директорка Завода за заштиту споменика града Београда, као и чланови породице Милорада Павића.