среда, 13. јул 2016.

Никодијевић: ИТ технологије постају нови бренд Београда

Председник Скупштине Београда Никола Никодијевић и члан Градског већа Драгомир Петронијевић посетили су данас Научно-технолшки парк „Звездара”, разговарали са представницима компанија и најавили нове програме подршке развоју иновативних делатности и самозапошљавања које спроводи Град Београд. 

– У Научно-технолошком парку данас највећи потенцијал ове земље, млади образовани људи стварају додату вредност и зато је оснивање овог парка изузетно важно, како би се зауставио одлив мозгова – рекао је Никодијевић.

Он је истакао да су сада по први пут конкретним делима, а не причама и демагогијом створени услови младима да остану у својој земљи и развијају се, а тиме помогну граду и држави. 
– Задовољство је видети ове младе људе који остварују своје снове захваљујући помоћи Владе Републике Србије, Града Београда и Универзитета у Београду. Срећан сам што чујем да ће НТП већ у децембру имати потребу да се шири и наш задатак ће бити да створимо услове како би млади људи живели боље у својој земљи. Оно што се најскупље продаје у свету, а то су ИТ технологије, ствара се на овом месту и то је највећи квалитет града и државе. Ми ћемо подржати све те младе људе и отворити могућност сваком ко је заинтересован да ради у овом простору, а у том циљу је јуче потписан уговор између Секретаријата за привреду и НТП „Звездара”. На тај начин ће се наставити са развитком самозапошљавања и научно-технолошких иновација. Људи који желе да раде и имају идеју, имаће шансу да остану у својој земљи – рекао је Никодијевић похваливши рад руководства ове установе, јер је за само две године створен нови бренд Београда и Србије. 

Драгомир Петронијевић је нагласио да је данас НТП „Звездара“ близу свог пуног капацитета, али и да ће се  ускоро ширити. 

– Пре годину дана ова зграда је била празна, данас имамо 29 компанија у којима ради преко 350 младих талентованих људи. Младе талентоване људе смо имали и раније, али је недостајао простор где би они имали шансу да остваре своје идеје. Овде ће имати и центар за обуку у којем ће млади моћи да стекну знање и вештине и тако помогну нашој привреди. Тако стручан кадар моћи ће да сервисира велике компаније које желе да дођу у Србију. Тиме што смо умрежили Министарство просвете и научно-технолшког развоја, Универзитет у Београду и Град Београд, показали смо да заједничким радом можемо доћи до жељеног резултата. Оно што је нова политика Града Београда је да никада више нећемо тражити изговоре због чега нешто није могуће, већ начине како да то остваримо – рекао је Петронијевић. 

Oн је додао да су у оквиру Савета за запошљавање Града Београда на чијем је челу настали програми за закуп локала на 24 месеца без надокнаде, програми женског предузетништва, као и програми усмерени на развој ИТ технологија.

– Ми дајемо пет милиона динара, по особи до 500.000 динара, и за тај новац десет нових старт-ап компанија имаће овде плаћен простор и правне и књиговодствене услуге – рекао је Петронијевић и додао да ће се борити да се ова средства сваке године повећавају.

Вршилац дужности директора НТП „Звездара” Гордана Даниловић Грковић  нагласила је да је знање потенцијал овог парка и позвала технолошко-развојне компаније  да се пријаве јер нема још пуно простора.

– Порука институцијама је да подрже најбоље, а младима – дођите на Звездару, покажимо да је успех могућ и у Србији – рекла је на крају Гордана Даниловић Грковић.