четвртак, 20. октобар 2016.

Сајам књига под слоганом „Књиге у руке” од 23. до 30. октобра

Под слоганом „Књиге у руке” на Београдском сајму од 23. до 30. октобра одржаће се најзначајнија и најпрестижнија књижевна манифестација у југоисточној Европи, 61. Међународни београдски сајам кјњига, а како је најављено на конференцији за новинаре, очекује се учешће више од 450 домаћих и иностраних излагача.

Према речима градске секретарке за културу Ивоне Јевтић, пословни издавачки концепт Београдског сајма књига остао је непромењен и базира се на представљању савремене светске и домаће издавачке продукције књижевној публици и широј јавности, а уз присуство еминентних писаца на трибинама се покрећу актуелна књижевна и друштвена питања. 

– Сајам ће отворити професор др Драган Станић, председник Матице српске из Новог Сада, а почасни гост овогодишњег сајма је Исламска Република Иран. Могу да најавим да смо већ у договорима да наредне године буду одржани Дани Техерана у Београду – рекла је Ивона Јевтић.

Зоран Аврамовић, председник Одбора Београдског сајма књига, рекао је да и ове године сајам повезује традицију, културу и стваралаштво у разним формама.

– И ове године биће велики број издавача, трибина и сајамских изложби, а посебно је важан Школски дан, Породични дан, као и програми за децу и богат пратећи програм. Очекујмо велики број посетилаца и позивамо све поштоваоце књиге да нас посете – рекао је Аврамовић.

Као земља почасни гост Иран ће на овом сајму представити своју вишевековну културу и традицију, дела научника, писаца и уметника, као и домете динамичког развоја у култури и издаваштву на 300 квадрата изложбеног простора. 

На најрeпрезентативнијем сајму књига у региону на више од 30 хиљада квадрата изложбеног простора у халама 1, 1а, 2а, 2б, 2ц и 4 и традиционално ће учествовати највећи домаћи, као и бројни инострани издавачи и писци, а током осам сајамских дана поштоваоци књижевности моћи ће по најповољнијим ценама да обнове своју колекцију књига најновијим насловима.