четвртак, 28. децембар 2017.

Београд подржава младе таленте да стекну углед у свету и прославе свој град

Наши млади таленти, поред деце из САД, Кине, Кипра и других земаља света, учествоваће на светској премијери представе „Бах језди на камили – музичко путовање”, која ће се одржати у петак, 29. децембра, у Позоришту лутака „Пинокио”, најавила је заменица председника Скупштине Града Београда Андреа Радуловић, гостујући у „Свитању” на ТВ Пинк. 

Представа се одржава у продукцији Global Intercultural Performing Arts Cast (GIPAC), Позоришта лутака „Пинокио” и International Prodigy Orchestra and Choir (IPOC),  а резултат је сарадње  са Градом Београдом и Фондацијом за младе таленте.

Андреа Радуловић подсетила је да је пре два дана одржан састанак у Скупштини града са представницима кинеске делегације који су високо рангирани у светским музичким круговима, чиме ће се омогућити младима да се кроз концертне активности упознају са традиционалном и савременом музиком Кине. 

– Они су препознали и велики број талената које нуди Град Београд, тако да смо договорили сарадњу између градских културних институција, Фондације за младе таленте и њихове асоцијације, што ће омогућити да се наши таленти представе, стекну светску славу и прославе Београд. На премијери у петак учествоваће и наша деца и веома сам поносна што ће они показати свој таленат и поштовање културне баштине – казала је Андреа Радуловић.

Она је истакла да је новац свакако важан за спровођење многих пројеката, али да је једнако важна и помоћ од „Гипак” организације, која има потребно искуство јер је фондација млада организација која постоји тек другу годину заредом.

Ову међународну уметничку групу чине награђивани музичари из целог света, а према речима директорке „Гипак” организације Вангзе Жанг, идеја ове организације је да окупи младе таленте са свих страна света како би учествовали у пројектима који имају револуционарни значај за културу. Представа је инспирисана књигом Џин Фу, светски познате композиторке и диригенткиње а на сцени ће се наћи 35 талентованих певача који долазе из различитих средина и култура света.

Директорка Фондације за младе таленте Града Београда Ана Зекавица подсетила је да су ове године биле 144 пријаве, од чега је 60 младих талената испуњавало услов. 

– Наш конкурс је био опредељен на 16,800 милиона динара, тако да смо успели да испунимо жеље и захтеве 49 младих људи. Они су се пријављивали у три категорије и то за набавку опреме, одлазак на такмичење у иностранство и едукације. Највише помоћи им је требало за набавку опреме и њих 39 је добило опрему, сходно томе пропорционално мање новца је отишло у друге две категорије – навела је Ана Зекавица. 

Према њеним речима, у области спорта 16 младих је добило стипендију, за уметност 20 и науку 13.

– Ово је друга година постојања фондације, тако да смо овога пута имали и старе стипендисте. Прошле године их је било нешто више, али су ове године прохтеви били нешто већи. Уговоре смо потписали, новац се исплаћује у целости за износ који су тражили, а све заједно ћемо их видети на прослави половином јануара – објаснила је директорка Фондације за младе таленте Града Београда.