понедељак, 15. јануар 2018.

Више новца за запослене у предшколском образовању захваљујући добром градском буџету

Већи буџет Града Београда за 2018. годину омогућио је повећање плата запосленима у предшколским установама за шта је из буџета издвојено 650 милиона динара, изјавио је данас секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

– Градоначелник је разумео да је потребно да се тај новац потроши на предшколско образовање и ја сам му захвалан на томе, као и Секретаријату за финансије с којим имамо добру сарадњу – рекао је Гак, гостујући на ТВ Коперникус.

Он је истакао да је ово сектор у коме је пуно урађено прошле године, али да су планови за 2018. годину велики, а као најважнији циљ Секретаријата за образовање и дечју заштиту, на чијем је челу 11 месеци, јесте што мања листа чекања за вртиће.

Гак је рекао и да су рефундације за боравак деце у приватним вртићима које суфинансира град максимално убрзане, па су тако, закључно са данашњим даном, послати налози за уплату свим родитељима у овом систему.

– Град Београд је урадио пуно у предшколском образовању, имали смо 47.000 деце у вртићима 2013. године, док данас заједно са приватним вртићима у систему субвенције града имамо око 70.000 деце обухваћене предшколским образовањем – казао је Гак.

Он је поновио да ће цена државних вртића остати непормењена, 5.590 динара, што је могуће с обзиром да економска цена вртића, на основу које родитељи плаћају 20 одсто, није повећана.