среда, 28. фебруар 2018.

Синиша Мали: Гради се нова аутобуска станица, још једно испуњено обећање

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је данас радове на почетку изградње нове централне аутобуске станице у Блоку 42 на Новом Београду. Припремни радови започети су јуче, како је и најављено, а у наредних месец, до месец и по дана биће уклоњено 20.000 кубних метара шута.

– Oва станица ће бити јединствена у Европи јер ће обухватати међуградски, међумесни и туристички саобраћај. Површина станице ће бити 13.000 квадратних метара, док је вредност радова око 25 милиона евра. Град Београд улаже земљиште, а предузеће „Београдска аутобуска станица” новац. За 18 месеци од данас, на овом простору биће нова модерна аутобуска станица – рекао је Мали.

Градоначелник је истакао да изградња нове аутобуске станице представља још једну коцкицу у мозаику изградње саобраћајне инфраструктуре у Београду.

– Прокоп смо чекали четири деценије и он је од пре две године у функцији. Данас испуњавамо још једно обећање јер почињемо да градимо аутобуску станицу, а остају нам нови савски мост, мост преко Дунава код Аде Хује и централни тунел који ће повезивати Савски афмитеатар са Булеваром деспота Стефана. Према садашњим плановима, 2020. године почећемо изградњу метроа и заједно са развојем „Бг воза”, аутобуска станица представља део плана сређивања саобраћајне инфраструктуре и смањења гужви у граду. Сваког дана са постојеће аутобуске станице имамо 1.200 полазака, што ствара велику гужву. Такође, изградњом нове аутобуске станице омогућићемо да пројекат „Београд на води” уђе у другу фазу развоја – додао је Мали.

Генерални директор ЦИП-а Милутин Игњатовић истакао је да ће нова аутобуска станица бити највећа у Европи и нагласио да ће имати више од 50 перона и 70 паркинг места за аутобусе.

– Саобраћајни институт ЦИП пројектовао је будућу аутобуску станицу и она ће бити по свим европским стандардима. Ово ће бити најбоља, најлепша аутобуска станица у Европи – рекао је Игњатовић.

Архитекта Владимир Лојаница, који је освојио прву награду на међународном конкурсу за објекат аутобуске и железничке станице, истакао је да се ради о великом саобраћајном чвору који ће објединити аутобуски и железнички саобраћај.

– Поред станичног објекта аутобуске и железничке станице, ту ће се налазити и објекти комерцијалног карактера на укупној површини од 180.000 квадратних метара који ће се градити у одређеним фазама. Сам објекат станице ће имати 13.000 квадратних метара и по свом изгледу биће уклопљен у модернистички амбијент Новог Београда и представљати нови симбол овог дела града. У питању су објекти који ће својим функционалним решењима раслојавати саобраћајна кретања и омогућити несметано функционисање аутобуске станице, уз простране станичне платое и тргове који ће допринети побољшању оријентације и бољем кретању кроз аутобуску станицу – казао је Владимир Лојаница.

Генерални директор БАС-а Анђелко Мучибабић казао је да је ово историјски тренутак јер постојећа аутобуска станица ради већ 51 годину. 

– Задовољан сам почетком радова на новом објекту и надам се да ће сви будући корисници бити задовољни новим објектом и квалитетом услуге. Ми ћемо оправдати поверење које смо добили и настојаћемо да ову станицу репрезентујемо на најбољи начин – навео је Мучибабић.