уторак, 17. децембар 2019.

Градоначелник Радојичић и амбасадорка Маклауд о екологији

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић угостио је данас у Старом двору амбасадорку Уједињеног Краљевства Шан Маклауд, с којом је разговарао о могућностима билатералне сарадње у области екологије.

Градоначелник је амбасадорки пожелео добродошлицу и успешан мандат у Београду. С обзиром на то да се следеће године у Глазгову одржава Конференција Уједињених нација о климатским променама, амбасадорка Маклауд се интересовала за стање заштите животне средине у Београду, а градоначелник ју је упутио у актуелне пројекте и планове.

– Кандидатура Београда за „Зелену престоницу Европе” је прихваћена и већ следеће године имаћемо низ активности посвећених заштити животне средине. Неки од најзначајнијих пројеката у овој области на којима радимо су санација депоније Винча, изградња постројења за пречишћавање отпадних вода Велико село, изградња метроа, набавка нових аутобуса и ширење пешачких и бициклистичких стаза – истакао је градоначелник.

Званичници су се сагласили да је Лондон добар узор за Београд због бројних кампања које води за здравији живот својих грађана.

– Баш као у Лондону, и у Београду покрећемо многе пројекте који за циљ имају бољи квалитет ваздуха, више дрвећа, здравију животну средину. Један од њих је и изазов „Дрво за Београд”, који сам покренуо са циљем да компаније и међународне организације посаде што више стабала, како бисмо што пре остварили циљ да 25 одсто Београда буде под зеленилом до 2025. године – рекао је Радојичић.

Амбасадорка Маклауд је истакла спремност да новим пројектима у овој области допринесе унапређењу квалитета животне средине у Београду. Званичници су се сагласили да ће интензивирати сарадњу.