недеља, 8. март 2020.

„Ветерина Београд”: Обдукција и токсиколошка анализа утврдиће узроке смрти паса, на Калемегдану није нађен отров

Екипе „Ветерине Београд” од јуче су контролисале читав потез на Калемегдану и око њега, узимајући узорке земље, биљака и остатака. Како анализе показују, нема индиција да су било какве токсиколошке материје или присуство хемијских агенса нађени на тим узорцима, рекао је директор овог предузећа Будимир Грубић.

– Јавни тужилац је реаговао и наложио да се испита читав случај о којем су јуче писали поједини медији и друштвене мреже. Важно је држати се чињеница, а оне су такве да је у „Ветерину” довезен један преминули пас, да смо уз помоћ МУП-а лоцирали другог и њега такође довезли у наше просторије, док је ситуација са трећим преминулим псом таква да тренутно не знамо да ли је уопште боравио на поменутој локацији. Реч је о власничким псима. Процедура је таква да ће стручњаци са Катедре за судску медицину Ветеринарског факултета урадити обдукцију и утврдити има ли индиција да су пси отровани. Ако има, узорци се шаљу на ВМА, чији ће стручњаци урадити токсиколошку анализу – прецизирао је Грубић.

Он је апеловао на јавност да се у овом случају држи чињеница и најавио да ће се сви резултати знати за неколико дана. Грубић је додао и да власници у два случаја преминулих паса тврде да су животиње биле на повоцима и да нису конзумирале ништа са шеталишта, али да уколико се покаже да пси јесу отровани, са власницима ће морати тачно да се утврди маршрута кретања паса, односно „могући сценарио” овог немилог догађаја.

Директор „Ветерине Београд” навео је и да ће јавност ускоро бити упозната са свим детаљима овог догађаја, те да сада стручњаци треба да утврде узроке угинућа паса. Он је на крају демантовао да је реч о осам угинулих паса, како су поједини медији јуче објавили.