четвртак, 26. март 2020.

Позив грађанима да користе бицикл

Главни урбаниста Марко Стојчић саопштио је данас да у ситуацији када морамо имати рестрикцију јавног градског превоза због мера које спроводимо ради спречавања ширења вируса корона, превозно средство бицикл се издваја као најздравији и најоптималнији вид превоза. Он је апеловао на све Београђане који су у могућности да већ од данас прихвате ову иницијативу.

Удружење „Улице за бициклисте” прикључило се иницијативи и поручило да у тренутку када се читава планета бори са пандемијом, испоставља се да је бициклирање не само најоптималније и најпожељније превозно средство већ и лековита физичка активност у време кад је самоизолација императив.

Да је бицикл човеку и планети потребан више него било када раније, сведочи и чињеница да је бициклирање апсолутно у складу са низом препорука којих се треба придржавати током пандемије: Избегавајте места где се окупља велики број људи = Возите бицикл; Држите пристојну раздаљину у односу на особе које кашљу или кијају = Возите бицикл; Обустава јавног превоза = Возите бицикл; Излажите се сунчевим зрацима, јачајте имунитет на свежем ваздуху = Возите бицикл; Недостаје вам теретана? = Возите бицикл; Не радите због пандемије? = Возите бицикл, као и Одржите позитиван ментални и психички став = Возите бицикл, наведено је у саопштењу.

Грађанима се поручује да уколико иду на посао, бициклирање обезбеђује мањи контакт са људима до доласка на посао, те на тај начин чувају себе и своје ближње. Такође, препоручује им се да пробају да убеде и колеге да користе бицикл у овој ситуацији, како би и они исто тако могли да чувају своје ближње. Уколико им фали физичка активност, тренинг, теретана, овог пута београдске улице могу им бити изазов да што више возе своје бицикле јер тако јачају свој имуни систем, који је свима преко потребан у ово глобално време короне. Они који су одувек говорили да имају страх да возе бицикл на коловозу, у саобраћају, сада је права прилика да га се ослободе, имајући у виду да је интензитет саобраћаја рапидно редукован. Они који морају до продавнице, нека имају на уму да је на бициклу минимална вероватноћа да могу да пренесу или добију вирус, притом набавка бициклом може да буде већа. Такође, ако је возило контаминирано клицама вируса, неупоредиво лакше је очистити бицикл него аутомобил.

У ситуацији када се не зна колико пандемија може да потраје, најбитније је да се смањи могућност заразе на минимум свим расположивим средствима, а вожња бицикла је свакако једно од њих. При том је потпуно бесплатна и еколошки одржива. Надамо се да ћемо сви заједно на одговоран и солидаран начин успешно пребродити ову кризу, те да ће ова тешка ванредна ситуација можда изродити нове бициклисте који ће нам се придружити у борби за развој бициклистичке културе и недостајеће инфраструктуре у нашем граду, што ће довести до елиминисања других проблема, попут загађења, на које смо тренутно због вируса корона заборавили, истакнуто је у саопштењу.