уторак, 7. јул 2020.

Весић: Грађани и угоститељи поштују мере, Арена спремна за пацијенте

Огромна већина Београђана носи маске у јавном превозу, а за три дана током контролисања угоститељских објеката само четири нису поштовала мере. Свесни су да то раде да би заштитили себе и друге, понашају се одговорно и ја им захваљујем на томе, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић за ТВ Прва.  

– Казне су уведене само због оног малог броја људи који није носио маске у јавном превозу, прошле недеље је то било четири-пет одсто, а сада је око један проценат, чак и мање. То су људи који су неодговорни и поред свих апела, не разумеју да маске морају да носе због себе, а не због нечијег хира, тако да због њих и постоје контролори – истакао је Весић.

Он је рекао да је слична ситуација и када је реч о угоститељским објектима који нису радили три месеца, а то је било јако тешко јер у овој грани ради око двадесет хиљада људи.

– Kао Град, заједно са Владом Републике Србије успели смо да нађемо меру да они раде до 23 сата, што је довољно да могу да прехрањују своје породице. За ова три дана само четири објекта нису поштовала мере, а у Београду их има на десетине хиљада. Захвалан сам угоститељима који заиста дају свој допринос како бисмо се што пре вратили нормалном животу – нагласио је Весић.

Весић је истакао да је Штарк арена спремна и подсетио да је током протеклог ванредног стања Београд имао искуства са припремама „ковид болница”.

– Веома брзо смо уредили Арену, већ прексиноћ, мало после поноћи завршили смо постављање паравана, дезинфекцију и све оно што је потребно да се уради. Ноћас смо припремали малу арену за лекаре, јер она има „топлу” везу са великом ареном. Војска је јуче унела кревете и сву медицинску опрему и Арена је сада под надлежношћу Министарства здравља, јер она сада има статус привремене болнице. Министарство ће донети одлуку о томе када ће први пацијенти бити примљени у тај простор, а ми смо све припремили и сматрамо да је то један од најбољих објеката за ту намену јер је најновији, има највише мокрих чворова и тушева, те најбоље могућности за одржавање хигијене. Наравно, као што је било између 4. априла и 9. маја, када је Арена такође била припремљена за болницу, надам се да неће бити пацијената или да их бар неће бити пуно – истакао је Весић.

Он је изнео уверење да у Београду неће бити уведен карантин и нагласио да се чини све како до тога не би дошло. 

– Чинимо све како би из ове ситуације изашли тако што ће се број заражених смањити. У београдским болницама се не налазе само становници главног града, већ сви тежи случајеви из целе Србије. Уколико се будемо придржавали свих прописаних мера, карантина сигурно неће бити јер ће се број заражених смањити. Треба бити свестан да се журке, које су се организовале у клубовима после 23 сата, сада организују приватно, а такође се после 22 сата одлази на организоване журке у Нови Сад. Један део млађе популације очигледно не разуме каквој опасности се излаже и сматра да не може да се зарази. Постоје људи који се и поред свих апела понашају као да се ништа не дешава и за такве нема другог решења сем оштрих казни јер је то очигледно једини језик који разумеју – казао је Горан Весић.