среда, 30. септембар 2020.

Градоначелник Радојичић: Систем у потпуности спреман за предстојећу грејну сезону

Падом температуре и доласком јесени, Град Београд улази у период интензивне припреме система грејања у престоници. Грејна сезона почиње 15. октобра, а завршава се 15. априла – рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.

Говорећи о Одлуци о снабдевању топлотном енергијом, која је прошле грејне сезоне измењена, градоначелник је објаснио да је сада могуће грејну сезону почети већ у периоду између 1. и 14. октобра уколико према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода за наредни дан буде прогнозирана просечна дневна температура 12 или испод 12 степени Целзијуса. 

– Усвајањем овакве одлуке формализовали смо покретање овог великог система изван грејне сезоне, са циљем да радијатори буду топли уколико и изван грејне сезоне буду ниске температуре. Пробе, које подразумевају проверу функционисања 14 топлана и 22 котларнице, трајаће од 1. до 10. октобра. Уколико се темпетарура спусти испод прописаних вредности, грејна сезона ће почети раније – објаснио је градоначелник.

Треба нагласити да су током летњих месеци обављени радови на топловодним изворима, топловодној мрежи и примарним деловима топлотних предајних станица. Поред редовног одржавања свих делова система и замене елемената код којих је констатован проблем, приведени су крају и сви вишегодишњи инвестициони радови. 

– Набављени су сви енергенти неопходни за производњу топлотне енергије. Јавно комунално предузеће „Београдске електране” уговорило је снабдевање топлотних извора природним гасом, примарним енергентом који чини чак 96 одсто укупне потрошње – објаснио је Радојичић.

Систем даљинског грејања у Београду један је од највећих у Југоисточној Европи, загрева више од 22 милиона метара квадратних пословног и стамбеног простора.

– Када говоримо о грејању у двомилионском граду, најважније је да смо грађанима обезбедили квалитет. Континуирано смо радили на одржавању целог система, како бисмо осигурали да је снабдевање топлотном енергијом поуздано и стабилно – закључио је градоначелник.