среда, 24. фебруар 2021.

Радојичић: Акциони планови за зелени град и одрживу енергију и климу основ даљег развоја Београда

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић присуствовао је данас презентацији акционих планова за зелени град (GCAP) и одрживу енергију и климу (SECAP). Градоначелник је том приликом истакао да су ови стратешки документи основ даљег развоја Београда, а пре свега у смислу екологије и развоја животне средине.

– Београд се инфраструктурно много гради, али аспект који се тиче животне средине је значајан колико и целокупни инфраструктурни развој Београда. Од индустријске револуције па до данас, питање енергије једно je од кључних када је реч о развоју привреде и економије. Последњих деценија, уз аспект потрошње и производње енергије, питање екологије и животне средине је неодвојиво од те теме. Потписивањем Споразума градоначелника за климу и енергију, обавезали смо се да до 2030. године смањимо емисију угљен-диоксида за 40 одсто, а до 2050. године цела Европска унија има циљ да се та емисија смањи на нулу. Захваљујем људима из Града, свим секретаријатима и онима који су били укључени у израду ова два плана, с обзиром на то да се показало да постоји велика енергија, знање и интересовање људи који брину о граду – рекао је Радојичић.

Позвао је суграђане да шаљу своје идеје и сугестије како би ови планови изгледали још боље.

– Део акционог документа тиче се и производње и рационалне потрошње енергије, што је изузетно важно. Са друге стране, тиче се и целокупног стратешког планирања развоја Београда на пољу екологије, подразумевајући различите правце и питања. Такође, бави се и третманом отпадних вода и отпада уопште, развојeм зелених површина, као и свим осталим аспектима који се тичу квалитета живота једног града – казао је први човек престонице.

Он је нагласио да се у оба документа налазе конкретни пројекти који треба да се реализују у наредном периоду. Ради се о инвестицији од 5,2 милијарде евра за период од 10 година, са идејом да се половина тог новца инвестира у наредних пет година.

– Ови стратешки документи акценат стављају на то да транспорт у Београду, али и саобраћајнице које измештају саобраћај на рубове града, заузимају приоритетно место. Планом је предвиђено да се око 770 милиона евра инвестира у третман отпадних вода, 300 милиона евра у енергетску ефикасност, 100 милиона на озелењавање и подизање процента површина под шумом на 20 одсто, 40 милиона на позицију линијског парка и развој зелених површина које ће омогућити здравији живот у природи на модеран начин. Важан део пројекта су и четири центра за сакупљање и рециклажу отпада, као и два центра за сакупљање отпада у укупној вредности од 20 милиона евра – казао је градоначелник.

Он је нагласио да Град Београд има добру сарадњу са Европском банком за обнову и развој, те да је са њима договорен пројекат рехабилитације четири зграде, а ради се и на припреми техничке документације.

– Део тог пројекта је потпуна реконструкција студентске поликлинике и студентског стационара, као и изградња зграде хитне помоћи и реконструкција зграде библиотеке. Развијаћемо и нашу привреду јер је то основ за развој економије путем „зелених радних места” и „зелене економије”. За мене је ово један од најзначајнијих докумената на којима Град Београд ради, с обзиром на то да трасира пут ка позиционирању Београда на мапи „зелених градова” у наредних десет година. На тај начин ћемо поправити квалитет живота наших суграђана и створити добру основу да наша деца остану да живе овде, али и да живе у здравијој животној средини и по свим европским стандардима – објаснио је Радојичић.

Жужана Харгитаи, директорка ЕБРД за Западни Балкан, навела је да је веома поносна на стратешке документе, а да јавност, грађани, асоцијације и невладине организације сада треба да их погледају и дају свој суд и сугестије.

– Планови ће одредити какве ће све мере Град уложити за будућност грађана и деце, а обухватају многе аспекате развоја Београда. Улагања су јасно прецизирана по приоритетима и фазама, а Европска банка за обнову и развој ће бити ту уз Град да финансира појединачне пројекте. Београд је члан велике породице „зелених градова”, којих има више од четрдесет – казала је она.

Планови ће бити три недеље на јавној расправи, након тога ће одлучивати скупштина, а потом би требало да почне и имплементација, додала је Жужана Харгитаи. Она је на крају захвалила Влади Јапана која је финансијски помогла израду докумената.

Консултант „Mott MacDonald”-а Душан Савковић одржао је презентацију о акционим плановима за зелени град (GCAP) и одрживу енергију и климу (SECAP), те указао на значај, али и разлике између ова два документа.

Презентацији су присуствовали и главни урбаниста Марко Стојчић, директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић и градски секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић.