понедељак, 13. март 2023.

Почели радови на изградњи индустријског парка у Добановцима

Градоначелник Александар Шапић присуствовао је данас обележавању почетка радова на изградњи индустријског парка у Добановцима, чији је инвеститор паневропска компанија ВГП. Камен темељац – капсулу за изградњу највећег логистичко-трговинског парка у Србији и региону, на површини већој од милион квадратних метара, положили су председник Републике Србије Александар Вучић и извршни директор ове компаније Јан Ван Гит.

Председник Србије Александар Вучић је том приликом изјавио да ће будући капацитети унапредити свеукупне логистичке и индустријске капацитете наше земље и повећати конкурентност Србије у региону, те додатно привући инвеститоре. Изразио је очекивање да ћемо и ове године привући више од четири милијарде страних директних инвестиција.

– Очекујем да ћемо ове године, без обзира на то што је тешка и уз много турбулентних догађаја, бити шампиони у привлачењу страних директних инвестиција и опет прећи четири милијарде. Верујем да ће овакви логистичко-индустријски и логистичко-трговински центри имати посебан значај – навео је Вучић у обраћању.

Истакао је да је за нашу земљу посебно важна опредељеност ВГП-а за развој зелених технологија у својим пројектима, јер ће и то допринети одрживој и отпорној економији. Замолио је представнике белгијске компаније да размисле о додатним инвестицијама на југу Србије, на пример у Нишу и Лесковцу.

Директор и власник Јан Ван Гит поручио је да нису зажалили што су у Србији, те да ће наставити да улажу јер Србија припада породици ЕУ. Директор ВГП-а за Србију Ненад Бјелогрлић прецизирао је да ће се парк простирати на 120 хектара земљишта, које је та компанија купила, а генерални директор „Делезе Србија” Јан-Вилен Докхејр је подсетио да се ова компанија у Србији развија већ девет година, те да услужује више од пола милиона људи.

Будући ВГП Парк Београд налази се поред ауто-пута М-70 и М-75, као и београдског кружног пута, у близини Међународног аеродрома „Никола Тесла”, а само 15 километара западно од центра града.