уторак, 21. новембар 2023.

Промоција доброг управљања и подршке Ромима на локалном нивоу

Градска општина Звездара учествује и у другој фази пројекта „Ромактед” који финансирају Савет Европе и Европска унија, а тиче се промоције доброг управљања и подршке Ромима на локалном нивоу.

У склопу пројекта током јесени реализују се радионице за одговорно родитељство, намењене оним родитељима ромске националности чија су деца у ризику од осипања из школског система. На тим радионицама родитељи добијају савете на који начин треба да организују дан детету, на који начин да дете извршава своје обавезе, које су улоге оца и мајке. Такође, уче се комуникацијским вештинама, васпитавању увођењем награда а не казни, сензибилизацији за ненасилну комуникацију и решавање спорова увођењем друге перспективе, те како успоставити контролу и самоконтролу.

Пројекат предвиђа одржавање десет радионица за укупно 50 родитеља. Сваки родитељ који похађа радионицу добија за свако своје школско дете ранац са школским прибором, као вид економске подршке.

Подршка и помоћ су омогућене путем два мала гранта у оквиру пројекта „Ромактед” на Звездари, укупне вредности од 15.000 евра. Ове активности спроводи Градска општина Звездара и оне трају до краја ове године, док ће друга фаза програма „Ромактед” трајати до краја 2024. године. Поред доделе опреме удружењима која окупљају Роме и Ромкиње, пројекат обухвата и подршку за бољу превентиву и здравствену заштиту Рома и Ромкиња, као и психолошку подршку за средњошколце ромске националности, саопштено је из Општине Звездара.