четвртак, 16. мај 2024.

Kључеви за две избегличке породице у Земуну

Председник градске општине Земун Гаврило Ковачевић је са сарадницима и помоћницом комесара за избеглице и миграције Републике Србије Душицом Поповић уручио кључеве станова за две избегличке породице, које ће од сада живети у Земун пољу, саопштавају из ове градске општине.

– Велика је привилегија поделити радост са нашим сународницима избеглим из Книна пре три деценије, са породицама Мартиновић и Старчевић, приликом потписивања уговора и доделе кључева. Њихов подстанарски живот је сада завршен. Општина Земун, у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије, наставља да помаже најугроженијима. Наша обавеза је да на сваки начин унапредимо положај избеглих и интерно расељених лица. Овај пројекат стамбеног збрињавања као конкретна помоћ свакако побољшава животне услове и унапређује интеграцију наших суграђана у друштвени живот локалне заједнице – рекао је Гаврило Ковачевић.

Помоћница комесара за избеглице и миграције Републике Србије Душица Поповић истакла је да разговори са корисничким породицама пружају још већу мотивацију у збрињавању свих избеглих лица на територији целе Србије ради решавања њиховог стамбеног питања. 

– Комесаријат је Општини Земун доделио средства помоћи за 160 породица. Настављамо да радимо са истом посвећеношћу, како би свака породица имала адекватан смештај и основне услове за живот – рекла је Поповићева.

Током претходних година, Градска општина Земун је уз подршку Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије кроз различите видове помоћи пружила подршку за 563 породице избеглица и интерно расељених лица. Ова подршка укључује доделу стамбених јединица, грађевинског материјала, економско оснаживање, као и доделу пакета хране, огрева и једнократних новчаних помоћи.

Градска општина Земун у 2024. години аплицирала је на сва четири јавна позива Комесаријата која су намењена за доделу помоћи за куповину сеоских кућа са окућницом и доделу пакета грађевинског материјала за избеглице и интерно расељена лица док су у расељеништву.