среда, 9. новембар 2016.

Синиша Мали: Београд први пут у историји добио кредитни рејтинг, што је основа за даље инвестиције

Београд је био једини град ове величине у Европи који није имао кредитни рејтинг, а добијањем кредитног рејтинга Б1 са позитивним изгледом, ствара се основа за даље инвестиције и за све оно што планирамо да урадимо, рекао је данас градоначелник Београда Синиша Мали. Званичним уручењем сертификата на данашњем представљању у Старом двору, Међународна рејтинг агенција „Мудис” доделила је Граду Београду једнак кредитни рејтинг који има и Република Србија, и то је први пут у историји да га он добија.

– Ово је доказ да је Београд на правом путу у консолидацији јавних финансија и свих инвестиција за које се боримо, а с друге стране Влада Србије је урадила праву ствар кад је реч о  економским реформама и напретку земље ка Европи и на бизнис листи Светске банке. Пред нама су велики инвестициони изазови, од улагања у путну инфраструктуру, нове мостове, канализациону и водоводну мрежу, до јавно-приватног партнерства за будуће фабрике за пречишћавање отпадних вода и смећа и подземних гаража. Сада смо у могућности да их завршимо много повољније него пре добијања кредитног рејтинга и то корак по корак како бисмо изменили Београд набоље – навео је Мали и нагласио његов значај и у будућој реализацији пројекта метроа.

Градоначелник је додао да је рејтинг резултат заједничких напора свих, али и да ће се град убудуће трудити да га још више поправи.

– У последње три године Београд је вратио 430 милиона евра старих дугова, а смањен је и дефицит за пет пута јер је са више од 20 одсто сада на испод пет процената. Ефикасност рада јавних предузећа повећана је. Све је то утицало да „Мудис” додели Београду позитиван кредитни рејтинг – истакао је Мали и захвалио свима који су допринели томе.  

Александар Бућић, помоћник генералног секретара Сталне конференције градова и општина (СКГО) за финансије, честитао је градоначелнику и његовом тиму на овом важном кораку и одговорном управљању јавним финансијама. Он је похвалио спремност Града Београда да самоиницијативно уђе у процес оцене квалитета управљања, те да је ово важна порука свим потенцијалним инвеститорима и партнерима како домаћим тако и страним у правцу интензивирања даљих улагања и развојних пројеката. Бућић је обећао подршку СКГО и надаље како би се амбициозни инвестициони пројекти и реализовали.

Помоћник потпредседника у рејтинг агенцији „Мудис” Ђорђи Јосифов представио је све факторе који су утицали на то да Београд добије кредитни рејтинг. Међу њима су позитивна економска основа, велико учешће у национаном БДП-у и инвестициони оквир, а на позитивну оцену утицали су и финансијски резултати и смањење дуга. 

– У следећих шест до дванаест месеци очекујемо да се кредитни рејтинг Београда повећа, али то ће зависити од државног рејтинга. За то ће бити кључно и ако град задржи тренутан задовољавајући ниво позитивних финансијских резултата пословања, као и тренд смањења дуга и реструктурирања јавних предузећа. С обзиром на оно што сада видимо, ситуација делује позитивно – казао је  Јосифов. 

Он је Београд упоредио и са неколико градова у Грчкој, Турској, Бугарској, Мађарској који имају исти ниво као и наш главни град.