петак, 21. децембар 2012.

У Старом двору уручена признања „Звезде Београда”

Агенција за европске интеграције и сарадњу са удружењима је ове године по трећи пут организовала доделу признања „Звезде Београда” удружењима за најбоље пројекте финансиранe из буџета града Београда током 2012. године. Посебно дизајниране статуе данас су им у Старом двору уручили члан Градског већа Дарко Божић, секретар за заштиту животне средине Горан Триван, секретарка за образовање и дечју заштиту Љиљана Јовчић и помоћник секретара за спорт и омладину Немања Радовић.

Горан Шеховић, заменик директора Агенције за европске интеграције и сарадњу са удружењима, истакао је да је циљ ове акције да се додатно афирмише партнерство града Београда и удружења и приближе активности цивилног сектора јавности.

– Ово је један симболичан гест пажње за уложени труд које су организације цивилног друштва уложиле у развојним процесима града и пружиле партнерство и подршку напорима ресорних секретаријата у оним областима у којима оне делују – рекао је Шеховић. 

Члан Градског већа Дарко Божић подсетио је да је Секретаријат за социјалну заштиту током 2012. године организовао пет јавних конкурса. У овој области признања „Звезде Београда” добили су Удружење инвалидских предузећа „УИПС”, Форум младих са инвалидитетом, Савез за церебралну и дечију парализу Београд, Удружење ратних и мирнодопских војних инвалида Београда и Градска организација пензионера Београда.

– Три конкурса су била за пројектне активности, два за програмске активности, а све у циљу унапређења социјалне заштите у граду Београду. Секретаријат за социјалну заштиту ће и током 2103. године наставити добру сарадњу са невладиним организацијама и удружењима грађана – рекао је Дарко Божић.

Удружења Пријатељи деце Београда и „Снага оптимизма” такође су понели признање „Звезде Београда” за пројекте које је током ове године финансирао Секретаријат за спорт и омладину.

–Драго ми  је што смо током протекле године, у којој смо се сусрели са јако пуно проблема, сви заједно показали изузетну вољу и труд и на прави начин испунили наше циљеве и задатке – поручио је Немања Радовић.

Секретар за заштиту животне средине Горан Триван указао је да неки подржани пројекти немају само локални значај, већ и интернационални, као што је случај са филмом „После бомби“ редитеља Бошка Савковића, који је проглашен за најбољи кратки еколошки филм у свету. Овај филм данас је такоже приказан у Старом двору.

– Подсећамо да без развијеног цивилног сектора нема ни развијене државе. Драго ми је да невладине организације добијају прави ореол онога што представљају у нашем друштву, обављајући све оне послове које град и држава не могу да ураде без сарадње са њима. Ми смо протеклих година вишеструко повећавали буџет за рад невладиних организација и веома смо задовољни оним што постижемо заједно са невладиним сектором – рекао је Триван, који је ову статуу уручио и Удружењу „Супернатурал” за организацију истоименог еколошког фестивала на Ада Хуји.

Међу овогодишњим лауреатима нашло се и Удружење „Родитељ” за пројекат „Родитељски инфо-центар – прве године су најважније”, којима је награду уручила градска секретарка за образовање и дечју заштиту. Она је указала да овај секретаријат у свом систему предшколског образовања и васпитања збрињава око 60.000 деце, узраста од осам месеци до поласка у школу.

– Удружење „Родитељ” је све ове године, отакако постоји наш секретаријат, било путоказ шта још треба да се уради у систему предшколства, како би се родитељима пружио што већи степен услуга и како би смо оснажили капацитет породице. Ми смо са великим задовољством реализовали овај пројекат и надамо се да ће, на основу онога што је показао, то убудуће бити још једна од такозваних сервисних услуга која ће се пружати у оквиру предшколских установа на територији града Београда – напоменула је Љиљана Јовчић.

Горица Штипина, помоћница секретара за културу, уручила је признања „Звезде Београда” Удружењу харфиста и пријатеља харфе Србије, Центру за визуелне комуникације и издаваштво „Квадрат” за организацију Фестивала „Седам величанствених”, Удружењу „Трећи трг” за организацију Београдског фестивала поезије и књиге, Удружењу „STAND UP.RS” за организацију истоименог фестивала, као и Удружењу „Крокодил”.